- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija zapretila NATO-u teškim posledicama u slučaju daljeg širenja na istok

© Sputnik / Alekseй MaйševMoskovski Kremlj. U daljini se vidi zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Moskovski Kremlj. U daljini se vidi zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
Pratite nas
Pokušaji širenja NATO-a u istočnom pravcu mogu rezultirati „teškim posledicama“ za Alijansu, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, prenosi portal „Izvestija“.
Diplomata je istakao da sloboda pristupanja savezima ne može da bude apsolutna, dok se politika NATO-a oštro sukobljava sa tim postulatom. Moskva će nastaviti da skreće pažnju na nemogućnost da se „kombinuje i jedno i drugo“.
„Zbog toga NATO ne bi trebalo dalje da se širi. I pokušaji da se slučaj predstavi kao da Rusija tu nema pravo veta su pokušaji neodgovarajućim sredstvima. Mi ćemo ostati pri svome: ako protivnici budu radili suprotno, videće da njihova bezbednost neće ojačati – posledice po njih će biti teške“, upozorio je Rjabkov.
Takođe je istakao da predstavnici NATO-a pokušavaju da negiraju legitimnost pitanja zašto se Alijansa širi na istok.
„Ali to je greška koja bi mogla da dovede do slabljenja njihove bezbednosti“, konstatovao je diplomata, istakavši da je važno da postoje jasni okviri, međusobne obaveze i odgovornost u pitanjima stupanja u vojno-političke saveze.

Evropski pristup bezbednosnim pitanjima – razočaravajući

Kako je Rjabkov rekao za Sputnjik, prezriv pristup Evrope prema bezbednosti na kontinentu razočarava.

„Evropljani veoma razočaravaju prezrivim odnosom prema bezbednosti kontinenta, prema bezbednosti evroatlantskog regiona. Ako se i dalje budu potčinjavali i rukovodili priručnicima koji stižu iz Vašingtona i koje širi sekretarijat NATO-a u Briselu – neće izaći na dobro“, upozorio je Rjabkov.

Takođe je kritikovao nedavne akcije Alijanse zajedno sa SAD. Posebno je ukazao na planove NATO-a da rasporedi naoružanje kod granica Rusije.
„Planovi NATO-a usmereni na konstantno približavanje vojne infrastrukture i različitih vrsta naoružanja našim granicama, uključujući najsavremenije i najpreciznije, dalekometno oružje, zasigurno su zabrinjavajući faktor i element destabilizacije situacije ne samo na evropskom kontinentu, nego i šire u evroatlantskom regionu“, konstatovao je diplomata.
Istovremeno je podvukao da razvoj situacije po takvom scenariju sugeriše da se zapadni partneri spremaju da ponove iskustvo stečeno tokom Kubanske raketne krize.
Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je širenje NATO-a na istok na račun Ukrajine jedno je od najvažnijih bezbednosnih pitanja Rusije u strateškoj perspektivi. On je dodao da Rusiju brine mogućnost članstva Ukrajine u NATO, jer će se na njenoj teritoriji pojaviti naoružanje Alijanse.
Zastave Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
RUSIJA
Zapad provocira sukob u Evropi: Rusija traži zvanično osporavanje odluke o prijemu Ukrajine u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala