- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapad provocira sukob u Evropi: Rusija traži zvanično osporavanje odluke o prijemu Ukrajine u NATO

© NATOZastave Ukrajine i NATO-a
Zastave Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Zemlje NATO-a podstiču Kijev na agresivne korake, nastavlja se vojno osvajanje teritorije Ukrajine i pumpanje te zemlje oružjem, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije koje upozorava da postupci Zapada prema Ukrajini stvaraju rizik od izbijanja velikog sukoba u Evropi.

„Eskalacija konfrontacije protiv naše zemlje apsolutno je neprihvatljiva. Kao izgovor se koristi situacija u Ukrajini u vezi koje Zapad ide u pravcu podsticanja rusofobije, opravdavanja postupaka kijevskog režima u vezi sa narušavanjem Minskih sporazuma i pripreme za vojni scenario u Donbasu“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Umesto da obuzdaju svoje kijevske štićenike, zemlje NATO podstiču Kijev na agresivne korake, dodaje ruska strana.
„Ne mogu se drugačije tumačiti sve češće neplanirane vojne vežbe SAD i njihovih saveznika u Crnom moru. Avioni zemalja-članica NATO-a, uključujući strateške bombardere, redovno izvode provokativne letove i opasne manevre kod ruskog granica. Nastavlja se vojno osvajanje teritorije Ukrajine, pumpanje zemlje oružjem“, konstatovano je u saopštenju.

Zvanično osporiti odluku o prijemu Ukrajine u NATO

Takođe se primećuje da se ide u pravcu uvlačenja Ukrajine u NATO, što preti pojavom udarnih raketnih sistema na njenoj teritoriji sa minimalnim vremenom leta do Centralne Rusije, kao i drugog destabilizujućeg naoružanja.

„Takvo neodgovorno ponašanje stvara neprihvatljive pretnje po našu bezbednost, a takođe provocira ozbiljne vojne rizike za sve uključene strane, sve do sukoba velikih razmera u Evropi“, upozorava MIP Rusije.

Moskva je takođe podsetila Vašington na obavezu da održava nedeljivu bezbednost u evroatlantskom regionu, prema kojoj je „bezbednost jednog neraskidivo povezana sa bezbednošću svih ostalih“.
„Tvrdi se da se pitanje hipotetičkog članstva Ukrajine u NATO tiče isključivo Kijeva i Alijanse i da niko ne bi trebalo da se meša u taj proces. Međutim, podsećamo da osim Vašingtonskog sporazuma zemlje NATO-a imaju obavezu u pogledu nedeljivosti bezbednosti u evroatlantskom regionu, na celom prostoru OEBS-a“, precizirano je u saopštenju.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zahteva da se zvanično ospori odluka o prijemu Ukrajine i Gruzije u NATO.
„U suštinskim interesima evropske bezbednosti neophodno je zvanično osporiti odluku koja je doneta na samitu NATO-a u Bukureštu 2008. godine o tome da će 'Ukrajina i Gruzija postati članice NATO-a', jer je u suprotnosti sa obavezom lidera svih država-članica OEBS-a – 'ne jačati svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih'“, poručuje MIP Rusije.
Stoga Moskva insistira na formulisanju „ozbiljnih, dugoročnih pravnih garancija koje će isključiti bilo kakvo dalje napredovanje NATO-a na istok i raspoređivanje oružanih sistema na zapadnim granicama Rusije koji predstavljaju opasnost po zemlju“.
Rusija zahteva da se bezbednosne garancije izrade u određenom vremenskom periodu i na osnovu principa jednake i nedeljive bezbednosti.

NATO: Rusija da se ne meša

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg odbacio je ruske zahteve da povuče obavezu prema Ukrajini iz 2008. da će ta zemlja jednog dana postati članica zapadne vojne alijanse.

„Pozicija NATO, kada je u pitanju naš odnos sa Ukrajinom, ostaje nepromenjena, osnovni je princip da svaka nacija ima pravo da izabere svoj put, uključujući i kakvim bezbednosnim aranžmanima želi da pripada“, rekao je Stoltenberg.

On je naglasio da o odnosu NATO prema Ukrajini može da odlučuje 30 NATO saveznika i Ukrajina, i niko drugi.
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
RUSIJA
Rusija ima pravo na bezbednost: Putin objasnio posledice članstva Ukrajine u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala