- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington i Berlin: „Severni tok 2“ pod znakom pitanja

© Foto : Maxim ShemetovLogo gasovoda Severni tok 2 na cevi napravljenoj u postrojenju za valjanje cevi u Čeljabinsku
Logo gasovoda Severni tok 2 na cevi napravljenoj u postrojenju za valjanje cevi u Čeljabinsku - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
Pratite nas
Gasovod „Severni tok 2“ za sada nije u skladu sa evropskim zakonom i zato sada ne može da bude odobren, izjavila je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok. I američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je sinoć da je malo verovatno da će kroz gasovod Severni tok 2 proticati gas ako Rusija obnovi agresiju protiv Ukrajine.

„Razgovarali smo o tome u okviru koalicionih pregovora i propisali u koalicionom sporazumu da je za energetske projekte, a tu spada i ‘Severni tok 2’, na snazi evropski zakon o energetici. To znači da u ovom trenutku ovaj gasovod ne može da bude odobren, jer nije u skladu sa zahtevima evropskog energetskog zakona“, rekla je Berbokova u intervjuu za „ZDF“, ne precizirajući šta nije u skladu sa pravom EU.

Prema njenim rečima, postoji i pitanje bezbednosti.
„Još prethodna vlada je razgovarala sa Amerikancima da se daljom eskalacijom ovaj gasovod ne može biti priključen na mrežu (evropskog energetskog sistema). Koristim uslovni način, jer smo sada u fazi kada želimo da učinimo sve da se ponovo pokrenu pregovori. Pregovori su najbolji i najbezbedniji put da se izbegne dalja eskalacija“, dodala je ministarka.
Ona, međutim, nije precizirala o kakvim pregovorima se radi.
Gasovod „Severni tok 2“ komentarisao je i i američki državni sekretar.
"Taj gasovod... kroz njega trenutno ne prolazi gas. Zapravo, to je sredstvo uticaja na Rusiju, jer sve zavisi od toga koliko ruski predsednik Vladimir Putin želi da vidi da gas teče kroz taj gasovod - ako i kada postane operativan. Malo je verovatno da će to da se dogodi ukoliko Rusija obnovi agresiju na Ukrajinu", rekao je Blinken za En-Bi-Si.

Problem sa sertifikacijom gasovoda

Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda. Sertifikacija će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt rešenja, a zatim će ga oceniti Evropska komisija. Ceo proces mogao bi trajati nekoliko meseci. Berlin je već dobio od Moskve ceo paket neophodnih dokumenata.
Međutim, nemački regulator (Federalna agencija za mreže) obustavio je u novembru sertifikaciju kompanije „Nord strim 2 AG“, kao nezavisnog operatora gasovoda „Severni tok 2“. Regulator je saopštio da je sertifikacija operatora gasovoda „Severni tok 2“ suspendovana sve dok „Nord strim 2 AG“, sa sedištem u švajcarskom gradu Cug, ne prenese osnovni kapital koji se odnosi na nemački segment u vlasništvo nemačke fiilijale. Zbog toga je „Nord strim 2 AG“ doneo odluku da otvori filijalu u skladu sa nemačkim zakonom, koja će postati vlasnik i operator nemačkog dela gasovoda.
Gradilište gasovoda Severni tok 2  - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
RUSIJA
Poljski premijer: Sprečiti pokretanje „Severnog toka 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala