- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o sertifikaciji „Severnog toka 2“: Radi se na tome, kompanija ispunjava sve zahteve

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaCevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je proces sertifikacije gasovoda „Severni tok 2“ tehnički, birokratski posao.

„Nastavlja se rad sa regulatorom. Kompanija ispunjava sve njegove zahteve. Ovde jednostavno treba biti strpljiv. To je tehnički, birokratski i pravni posao... Rad se nastavlja, nećemo se istrčavati“, istakao je Peskov, komentarišući izjavu ministarke spoljnih poslova Nemačke Analene Berbok koja kaže da je nemački regulator obustavio sertifikaciju operatora gasovoda.

Ponovo se oglasila i nemačka ministarka koja podseća da je Federalna mrežna agencija Nemačke obustavila sertifikaciju operatora „Severnog toka 2“ – kompanije „Nord strim 2 AG“ jer, da bi prošao proceduru, mora da ispunjava zahteve Trećeg energetskog paketa EU. Konkretno radi se o razdvajanju organizacija koje se bave proizvodnjom i transportom gasa.
Odgovarajući na pitanje ko je objavio procenu da projekat nije u skladu sa pravilima, ministarka je rekla: „To je Agencija uradila još pre nekoliko dana“.
Ranije je nova šefica nemačke diplomatije izjavila da gasovod „Severni tok 2“ za sada nije u skladu sa evropskim zakonom i zato sada ne može da bude odobren.
Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda. Sertifikacija će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt rešenja, a zatim će ga oceniti Evropska komisija. Ceo proces mogao bi trajati nekoliko meseci. Berlin je već dobio od Moskve ceo paket neophodnih dokumenata. Međutim, sredinom novembra nemački regulator obustavio je proceduru sertifikacije gasovoda i preporučio operatoru da otvori filijalu u Nemačkoj koja će morati da preda kompletan paket dokumenata za sertifikaciju.
Logo gasovoda Severni tok 2 na cevi napravljenoj u postrojenju za valjanje cevi u Čeljabinsku - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
RUSIJA
Vašington i Berlin: „Severni tok 2“ pod znakom pitanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala