- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zemlje G7 pozvale Rusiju na deeskalaciju

© AP Photo / Phil NobleMinistri spoljnih poslova zemalja G7 na sastanku u Liverpulu
Ministri spoljnih poslova zemalja G7 na sastanku u Liverpulu - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
Pratite nas
Zemlje G7 i visoki predstavnik EU podržale su napore Francuske i Nemačke u „normandijskom formatu“ da postignu punu primenu Minskih sporazuma o rešavanju situacije u Ukrajini, sledi iz saopštenja posle sastanka ministara spoljnih poslova u Liverpulu.
„Ponovo potvrđujemo našu podršku naporima Francuske i Nemačke u ‘normandijskom formatu’ za postizanje pune primene Minskih sporazuma u cilju rešavanja sukoba na istoku Ukrajine“, navodi se u dokumentu.
Kako se navodi u saopštenju, zemlje pozivaju „Rusiju na deeskalaciju, upotrebu diplomatskih kanala i poštovanje svojih međunarodnih obaveza u pogledu transparentnosti vojnih aktivnosti, kako je predsednik (SAD Džozef) Bajden učinio u svom razgovoru sa predsednikom (Rusije Vladimirom) Putinom 7. decembra“.
„Rusija ne treba da sumnja da će dalja vojna agresija na Ukrajinu imati ozbiljne posledice i dovesti do ozbiljnog odgovora“, ističe se u saopštenju.
Ministri spoljnih poslova zemalja G7 izrazili su podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i pravu svake suverene države da određuje svoju budućnost.
„Ojačaćemo našu saradnju radi zajedničkog i sveobuhvatnog odgovora“, poručili su ministri spoljnih poslova zemalja G7 i visoki predstavnik EU.
Ranije su se lideri Velike Britanije, SAD, Nemačke, Francuske i Italije saglasili o potrebi dijaloga sa Rusijom na temu Ukrajine. Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarali su 7. decembra putem video-veze. Prema rečima pomoćnika šefa ruske države za međunarodne poslove Jurija Ušakova, predsednici su dosta vremena razgovarali na temu Ukrajine.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese.
Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre. „Normandijsku četvorku“ čine predstavnici Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine. Cilj sastanaka je da se reši kriza na istoku Ukrajine.
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
RUSIJA
Rusija čeka reakciju Evrope: Prepiska Lavrova pokazuje da Rusija ne sabotira „normandijski format“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala