- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija čeka reakciju Evrope: Prepiska Lavrova pokazuje da Rusija ne sabotira „normandijski format“

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Objavljivanje prepiske šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova sa francuskim i nemačkim kolegama pokazuje da Rusija ne sabotira pregovore u „normandijskom formatu“, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Kako je objasnila, objavljivanje prepiske povezano je sa tim što Moskva u poslednje vreme sluša optužbe o sabotiranju sastanaka, usmerenih na rešavanje sukoba u Ukrajini.

„Problem je u tome što su te ocene iznosili oni koji predstavljaju zemlje, odnosno to nisu bile ocene stručnjaka nego je to mišljenje ljudi koji su bili u kontaktu sa ruskom stranom, koji su vodili tu prepisku“, istakla je Zaharova.

Takođe je dodala da su zvaničnici Francuske i Nemačke bili upoznati sa stavom Moskve.
„On se može protumačiti na različite načine, svaka strana ima pravo na to, ali ga je jednostavno nemoguće sabotažom, blokadom pregovaračkog procesa i rešavanja problema“, ocenila je portparolka.
Istovremeno je naglasila da Rusija ne odbija da se održi novi sastanak u „normandijskom formatu“, ali on mora da bude sadržajan.
Moskva čeka reakciju Pariza i Berlina na objavljivanje prepiske Lavrova sa francuskim i nemačkim kolegama.
„Juče smo to objavili prilično kasno, čini mi se da je bilo oko sedam ili osam sati uveče, otprilike. Još nisam videla reakciju, treba da sačekamo... Mislim da će uslediti neka reakcija, jer je materijala mnogo, verovatno se nakupilo pitanja kod novinari tih zemalja“, rekla je Zaharova za Jutjub kanal „Solovjov lajv“.
Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odlučilo je da objavi diplomatsku prepisku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova sa svojim kolegama iz Francuske i Nemačke, Žan-Ivom le Drijanom i Hajkom Masom, kako bi se izbeglo iskrivljavanje stava Moskve o sastanku ministara u normandijskom formatu.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
RUSIJA
Rusija objavila prepisku Lavrova sa kolegama iz Nemačke i Francuske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala