- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Predsednik Albanije zabrinut zbog Republike Srpske

© AP Photo / Hektor PustinaIljir Meta
Iljir Meta - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
Pratite nas
Predsednik Albanije Iljir Meta izrazio je danas zabrinutost zbog, kako je naveo, pojačanih napora Republike Srpske da se povuče iz državnih institucija i stvori paralelne institucije vojske, sudova i poreskog sistema u BiH.
Meta je na svom Fejsbuk profilu ocenio da se, uz kako tvrdi, podrivanje Dejtonskog sporazuma, ugrožava regionalna stabilnost i životi građana svih nacionalnosti.
Dodao je da takvi potezi, „ozbiljno štete vladavini prava i perspektivi evropskih integracija zemlje i regiona“.
„Inicijativa poslanika Skupštine Republike Srbije da počne rad na stvaranju ovih institucija i izradi novog Ustava, u suprotnosti je sa 26-godišnjim trudom bosanskih građana, lokalnih lidera i međunarodne zajednice na jačanju mira i bezbednosti u BiH“, napisao je Meta.
On je pozvao političare iz Republike Srpske i Federacije BiH da reše nesporazume „na dobrobit svih“.

OEBS: RS ugrožava mir i stabilnost u BiH i regionu

Predsedavajuća OEBS-a, švedska ministarka spoljnih poslova An Linde i generalna sekretarka te organizacije Helga Marija Šmid, ocenile su danas da usvajanje seta zaključaka u Skupštini Republike Srpske, u kojima se poziva na jednostrano povlačenje nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, ugrožava mir i stabilnost u BiH i regionu.
Linde smatra da taj potez dovodi do eskalacije tenzija i da je suprotan onome što je postignuto u poslednjih 26 godina, saopštio je OEBS.
„Pozivamo političke lidere u Republici Srpskoj da se uzdrže od negativnih političkih akcija koje izazivaju podele“, navela je Linde.
Dodala je da „ugrožavanje Dejtonskog sporazuma i ustavnog poretka BiH sa sobom nosi rizik ugrožavanja mira i stabilnosti u zemlji i regionu“.
Šmidova je navela da kriza koja je u toku utiče na ekonomiju, obeshrabruje investicije i usporava ključne reforme, prenosi Tanjug.
„Nažalost, teret ove krize ponovo će pasti na građane koji se ionako suočavaju sa povećanom nezaposlenošću, korupcijom i nedostacima u zdravstvu“, tvrdi ona.
Linde i Šmidova pozvali su sve strane da ponovo vrate punu funkcionalnost institucijama na državnom nivou i da se uključe u konstruktivan politički dijalog kako bi se postigao konsenzus na dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.
Čokanjčići sa rakijom - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
REGION
Opet će biti krivi Srbi — može li Federaciji BiH i rakija stati na put ka EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala