Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Odalović: Do referenduma objasniti građanima o kojim ustavnim promenama je reč

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović
Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
Pratite nas
U susret referendumu koji će se održati 16. januara sa pitanjem "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?", generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović ističe da je važno da se građanima objasni da je isključivo reč o promenama koje se tiču pravosuđa.
Odalović kaže da se intenzivno radi na pripremama za organizaciju referenduma, koji se održava 16. januara.
Pored usvajanja zakona, Odalović podseća da je na zahtev opozicije koja učestvovala u dva dijaloga, jednim sa evroparlamentarcima i drugim sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, prihvaćeno da se sastav Republičke izborne komisije proširi sa šest članova i šest zamenika koje daju opozicione stranke.
Naglašava da izmene zakona koje su usvojen u petak ništa nisu menjale u delu koji se tiče održavanja referenduma.
"Očekujem da ćemo do referenduma objasniti građanima o kojim ustavnim promenama je reč, da se tiču samo pravosuđa, načina izbora tužilaca i sudija, a da se ne zadire u preambulu Ustava ili da se to čini zbog "Rio Tinta"", ističe Odalović za RTS.
Komentarišući nastavak blokada puteva i mostova dela demonstranata iako su povlačenjem iz procedure Zakona o eksproprijaciji i izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi ispunjeni zahtevi protesta, Odalović kaže da se nada da će se sa time prestati budući da se približavaju novogodišnji praznici i veliki priliv ljudi iz dijaspore i pojačan tranzitni saobraćaj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala