Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zbog intenzivnih padavina nestašice struje širom Srbije

© Sputnik / Ilья Averьяnov / Uđi u bazu fotografijaDalekovod
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
Pratite nas
Zbog intenzivnih snežnih padavina skoro 3.000 potrošača u Zlatiborskom okrugu bilo je bez struje. Neki kvarovi su otklonjeni ali veliki broj potrošača još uvek je bez električne energije. Probleme sa strujom imaju i Moravički okrug i Studenica. Istovremeno, oko 70 odsto nadzemnih vodova na teritoriji valjevske opštine trenutno je van funkcije.
Područje Divčibara koje se snabdeva iz pravca Krčmara i dalje je bez struje, a dalekovod od Kosjerića prema Divčibarama je osposobljen u toku dana, prenosi RTS.
Snežni nanosi ponegde dostižu metar, pa otežavaju rad ekipa na terenu.
Bez struje su pre podne bili pojedini delovi Valjeva. Mnoga sela su bez električne energije, a posebno je teška situacija na dalekovodima prema Kamenici i Peckoj.

EPS: Registrovan veći broj kvarova

Zbog velikog nevremena, praćenog obimnim snežnim padavinama i jakim vetrom, na teritoriji Republike Srbije registrovan je veći broj kvarova na distributivnoj elektroenergetskoj mreži, posebno u planinskim predelima zapadne i centralne Srbije, navode iz Elektrodistribucije Srbije.
Vlažan i težak sneg, kao i jak vetar, dovodili su do kidanja provodnika, kao i do padova drveća na mrežu. Sve ekipe Elektrodistribucije Srbije su na terenu i intenzivno rade na otklanjaju kvarova. Otklanjanje kvarova je otežano zbog visokog snega i neprohodnih puteva, posebno u planinskim predelima.
Najviše problema u snabdevanju ima na teritoriji Zlatiborskog upravnog okruga, kao i Kolubarskog i Moravičkog upravnog okruga. Problema u snabdevanju zbog snežnih padavina ima i na teritoriji Mačvanskog, Raškog, Rasinskog i Jablaničkog upravnog okruga, navedeno je u saopštenju.

Proglašena vanredna situacija u ivanjičkoj opštini

I dalje je teška situacija u ivanjičkoj opštini, gde je proglašena vanredna situacija.
Struje jedino ima u varošici Ivanjica. Ekipe su na terenu, ali su vremenski uslovi teški - mokar i težak sneg.
Mnogo provodnika je otkinuto i stubovi su slomljeni, prenosi RTS. U planinskom delu sneg je viši od pola metra, a tokom dana napadalo je više od 30 centimetara novog snega.
Putevi se čiste po prioritetima, a neprohodan je jedino putni pravac Odvraćenica-Preko Brdo, gde su svake zime veliki smetovi i otežano kretanje.
Na području Čačka, svi dalekovodi su popravljeni. U 18 časova puštena je električna energija na području Ovčara, Kablara, Ježevice, Donje i Gornje Trepče.
Zbog popravke trafostanica na Ovčaru struju su dobila i sela u lučanskoj opštini Markovica, Negrišori, Rtari i Dučalovići.
Prema podacima čačanske elktrodistribucije, još ima kvarova na niskonaponskoj mreži koji će se otkloniti sutra pre podne. Tokom popodneva, više od pet hiljada potrošača je dobilo struju.
Sneg - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
SRBIJA
Sneg u Srbiji: Otežan saobraćaj i problemi sa strujom /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala