Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sneg u Srbiji: Otežan saobraćaj i problemi sa strujom /foto/

© Tanjug / Dušan AničićSneg
Sneg - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
Pratite nas
U većem delu Srbije pada sneg, a zbog intenzivnih snežnih padavina na putevima u planinskim predelima, saobraćaj se odvija otežano i usporeno. Snežne padavine prouzrokovale su i probleme sa strujom.
Sneg koji od juče pada, doneo je probleme u snabdevanju električnom energijom na pojedinim delovima opština Arilja, Bajine Bašte, Nove Varoši i Užica.
Oko 3.000 potrošača sa teritorije Zlatiborskog okruga, bez struje je zbog vlažnog i teškog snega koji je polomio drveće, pokidao žice, dalekovode i bandere.
Dežurne ekipe EPS-a su na terenu i nastoje da otklone kvarove uprkos visokom, snežnom pokrivaču od 30 do 50 centimetara.
U Studenici i Mlanči na rubu Golije od noćas nema struje. Elektro-mreža je zbog težine snega na pojedinim mestima oštećena. Struje nema ni u prigradskim naseljima — Grdica, Jarčujak i Konarevo.
Saobraćaj u kraljevačkom kraju se odvija usporeno ali bez zastoja. Prohodni su i svi putni pravci u planinskim delovima opštine. Ekipe preduzeća za puteve iz Kraljeva i Novog Pazara su na terenu.
I u Moravičkom okrugu sneg je napravio probleme u snabdevanju strujom. Bez napona je trenutno 200 trafostanica, od toga polovina na području ivanjičke opštine.
Struje nema u planinskom delu na Javoru, Mučnju, Goliji, gde je visina snežnog pokrivača preko 50 centimetara.
Planinski delovi opštine Lučani i grada Čačka takođe su bez električne energije. Ekipe čačanske Elektrodistribucije koja pokriva Moravički okrug su pojačane i izašle su na terenu da saniraju kvarove.
Pristup im otežava mokar i težak sneg, a dosta je otkinutih provodnika i slomljenih stubova, navodi RTS.
Otežan je i saobraćaj ka selima Pešterske visoravni, a magistralni putevi ka Sjenici u Tutinu su prohodni, ali na njima ima raskvašenog snega. Prohodni su i putevi prve kategorije u opštini Raška i ka Kopaoniku.
U Sjenici i na Pešteri je palo od 25 do 40 centimetara snega, pa se na mnogim putnim pravcima ka selima saobraćaj odvija otežano ili je trenutno u prekidu.
Visina snežnog pokrivača na teritoriji tutinske opštine kreće se od 20-40 centimetara. Velika količina snežnih padavina zabeležena je na putnim pravcima od Novog Pazara prema Tutinu i magistralnom putu Novi Pazar-Sjenica. Na ovoj deonici je zbog velike količine snega došlo do kratkotrajnog prekida saobraćaja za teretna vozila.
Prema rečima meteorologa, i u nižim predelima tokom dana očekuje se formiranje snežnog pokrivača od 5 do 25 centimetara, a na planinama i više, uz stvaranje snežnih nanosa.
Najviše padavina se očekuje u zapadnim i centralnim predelima i na području Homoljskih i Kučajskih planina.

I Beograd pod snegom, gradske službe na terenu

I u Beogradu je vetrovito i snežno. U nižim delovima grada očekuje se do 15, a na Avali i Kosmaju do 30 centimetara snega.
„Na ulicama imamo 110 kamiona, imamo dovoljnu količinu soli, kalcijum florida. Čistimo 1.900 kilometara ulica prvog prioriteta, i one moraju da budu čiste četiri sata posle prestanka padavina, to su ulice gde ide javni prevoz. Čistimo i oko 500 kilometara ulica drugog prioriteta koje moraju da budu čiste 48 sati od prestanka padavina“, naveo je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.
On je ukazao da Putevi Srbije rade oko 300 kilometara ulica — auto-put i neke druge veće saobraćajnice na teritoriji Grada Beograda.
„Potpuno smo spremni za ovaj sneg. Temperatura je sada ko nule, a mi smo noćas preventivno posuli oko 200 tona soli da bi se sprečilo stvaranje leda“, kazao je Vesić.
Sneg u Novoj Varoši - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
DRUŠTVO
RHMZ izdao upozorenje na opasno vreme zbog jakog snega
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala