- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemački kancelar: Aktivirati „normandijski format“

© AP Photo / Czarek SokolowskiNovi nemački kancelar Olaf Šolc
Novi nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je na aktiviranje „normandijskog formata“ za rešavanje situacije u Ukrajini.
„Znamo da postoji uznemirujuća nova aktivnost sa one strane granice Ukrajine, tako da je važno da Evropa zajedno jasno stavi do znanja da se sa time nećemo miriti, da se ne slažemo sa onim što se tamo sada dešava. Nepovredivost granica je ono na šta mi zajedno kao Evropska unija – Nemačka i Poljska – stavljamo akcenat i svi mogu da se oslone na to da će kršenje ovih granica biti nešto sa čime se nećemo pomiriti“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare posle razgovora sa poljskim kolegom Mateušom Moravjeckim.
On je dodao da je „važno iskoristiti svaku priliku za smirivanje situacije“.
„To se posebno odnosi na ‘normandijski format’ koji treba i dalje koristiti za dobru saradnju kao perspektivu i kao instrument dijaloga. Šteta što poslednjih godina nije bilo dovoljno napretka, ali treba da se radi da se ubuduće sve aktivira. Stoga ćemo o tome razgovarati na Savetu EU“, objasnio je Šolc.
Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.
Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
„Normandijski format” pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su, tokom proslave 70. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa u Normandiji, lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu. Poslednji samit održan je u Parizu 9. decembra 2019. godine. U poslednje vreme strane na različitim nivoima razgovaraju o izgledima za saradnju u ovom formatu.
Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
SVET
Šefica nemačke diplomatije upozorila Moskvu: Ako povredite državnost Ukrajine, platićete visoku cenu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala