- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šefica nemačke diplomatije upozorila Moskvu: Ako povredite državnost Ukrajine, platićete visoku cenu

© AP Photo / Stefanie LoosAnalena Berbok
Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je u Parizu, gde boravi u svojoj prvoj inostranoj poseti otkako je juče stupila na dužnost, da bi Rusija, u slučaju da ponovo povredi državnost Ukrajine, platila visoku političku i ekonomsku cenu.
Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim kolegom rekla i da neprikosnovenost granice i suverenitet Ukrajine nisu predmet trgovine, kao i da je Berlin spreman da pomogne da se pronađe diplomatsko rešenje ukrajinskog konflikta.

„Minski sporazumi su ključni u procesu normalizacije situacije. Nemačka se pridržava dogovora postignutih u okviru EU i NATO: teritorijalna celovitost i suverenitet Ukrajine nisu predmet trgovine“, rekla je Berbok.

Prema njenim rečima, Berlin će nastaviti saradnju sa EU i NATO s ciljem da se ne dozvoli vojna eskalacija.
Rešenje može biti nađeno samo diplomatskim putem, istakla je ona.
Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan istakao je da postoji potreba za deeskalacijom u Ukrajini i u tom kontekstu pozdravio razgovor predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena.

„Detaljno smo razgovarali o situaciji u Ukrajini u kontekstu vojne mobilizacije Rusije u blizini njenih granica. Neophodna je deeskalacija. S tim u vezi, pozdravljamo razgovor predsednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Le Drijan.

Ministar je dodao da se Francuska i Nemačka nadaju da će u što skorije vreme biti održan ministarski sastanak u „normandijskom formatu“.
„‘Normandijski format’ se ne dovodi u pitanje. Zato sam ponovio našu zajedničku nameru da podstaknemo što pre sastanak na ministarskom nivou sa našim ruskim i ukrajinskim kolegom na osnovu Minskih sporazuma“, rekao je Le Drijan.
Podsetimo, u utorak je održan razgovor Putina i Bajdena putem video-veze, koji je trajao oko dva sata. Pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov saopštio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin svom američkom kolegi Džozefu Bajdenu tokom onlajn razgovora govorio o „crvenim linijama“ i pretnjama koje zabrinjavaju Moskvu. Američki lider je, sa svoje strane, izrazio zabrinutost zbog zaoštravanja situacije oko Ukrajine. Prema rečima Ušakova, šef Bele kuće je takođe upozorio Putina da SAD spremaju velike sankcije u slučaju dalje eskalacije situacije oko Ukrajine.
Džozef Bajden tokom razgovra sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
RUSIJA
Bela kuća: Bajden nije dao garancije Putinu da će Ukrajina ostati izvan NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala