- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Najjači smo u svetu

Najverovatniji izgled ruske hipersonične rakete 3M22 "Cirkon"
Najverovatniji izgled ruske hipersonične rakete 3M22 Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
Pratite nas
Rusija danas zauzima vodeću poziciju u svetu u razvoju savremenih vrsta naoružanja, istakao je predsednik Rusije Vladimir Putin.
Putin je podsetio da su vlasti Rusije uspele mnogo da urade u razvoju vojno-industrijskog kompleksa i oružanih snaga na osnovu obnovljene privrede zemlje.
„Jedan od glavnih zadataka je bio da se obnovi privreda i na temeljima obnovljene privrede i socijalne sfere, jer je bilo potrebno dati ljudima mogućnost da osete dašak čistog vazduha, na osnovu toga da se obnovi vojno-industrijski kompleks, obnove naše naučne škole i oružane snage“, rekao je Putin i dodao da je mnogo toga urađeno.
On je napomenuo da je Rusiji bilo potrebno da naprave planovi za osiguravanje bezbednosti u uslovima povlačenja SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani.
„To smo uradili zahvaljujući najnovijim sistemima o kojima sam govorio 2018. godine (u obraćanju Saveznoj skupštini)“, rekao je Putin.
„Održavamo približan paritet sa Sjedinjenim Američkim Država u pogledu nosača i broja bojevih glava, ali smo, ipak, bezuslovno lideri u našem perspektivnom naoružanju. To je prvo. A i ne samo da modernizujemo tradicionalno raspoloživi potencijal naoružanja, već i uvodimo nove sisteme. U tom smislu možemo sa sigurnošću da kažemo da smo po tom pokazatelju danas – broj jedan u svetu“, izjavio je Putin.
Podsetimo, predsednik Vladimir Putin je u novembru na sastanku Vojno-industrijske komisije Ruske Federacije izjavio da je u novom državnom programu naoružanja potrebno usredsređivanje na hiperzvuk, oružje zasnovano na novim fizičkim principima, veštačku inteligenciju i robote.
Rusija je trenutno jedina zemlja na svetu sa hipersoničnim raketama na dužnosti ili u visokoj stepeni borbene gotovosti. Oružane snage Rusije imaju avionske sisteme „Kinžal“ sa hipersoničnom raketom, hipersonična raketa „Cirkon“ je na državnim ispitivanjima, a u službi su i strateške rakete sa hipersoničnim blokom „Avangard“.

Bićemo spremni: Putin o perspektivi pojave hipersoničnog oružja u drugim zemljama

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će strani partneri pre ili kasnije imati hipersonično oružje, ali da će Moskva do tada verovatno već imati sredstva za njegovo uništenje.
„Uvek sam govorio i sada mogu da ponovim da će glavne svetske vojne sile nesumnjivo posedovati isto takvo oružje kakvo danas ima Rusija, mislim na hipersonično oružje“, rekao je Putin, dodajući da od 2018. godine nijedna druga država nije napravila takvo oružje.
Međutim, to oružje će se pojaviti, naglasio je predsednik u filmu „Rusija. Novija istorija“ koji je emitovan na televiziji „Rusija 1“.

„Ali mi se čini da ćemo uspeti prijatno da iznenadimo naše partnere činjenicom da ćemo u trenutku kada se kod njih to oružje pojavi, vrlo verovatno imati sredstva za borbu protiv njega“, napomenuo je ruski lider.

Kako kaže, hipersonične rakete danas niko ne može da obori, brzine su takve da ih je nemoguće oboriti. To je jedinstvenost našeg sadašnjeg položaja, istakao je predsednik, dodajući da mnogi rade na tome, ali i da Moskva takođe radi.

Bombarder Tu-22M3 i lovac MiG-31 sa hipersoničnim raketama Kinžal - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
RUSIJA
Ruska vojska sledeće godine dobija nove avione sa hipersoničnim oružjem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala