- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Turska zabrinuta zbog odluka Narodne skupštine Republike Srpske

© AFP 2023 / Tarik TinazayTurska zastava
Turska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Pratite nas
Turska je odlučna da snažno podrži suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i izražava zabrinutost zbog odluka Narodne skupštine Republike Srpske o povlačenju državnih nadležnosti, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Turske.
„Turska je uvek bila na čelu napora za održavanje mira i širenje prosperiteta na Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini“, rekao je portparol Ministarstva Tandžu Bilgič.
Ističe se da i Turska „kao i svi prijatelji Bosne i Hercegovine“, deli zabrinutost u vezi s odlukama donetim na posebnoj sednici Narodne skupštine RS u petak.

„Smatramo da su navedene odluke entitetske Skupštine štetne za ustavno-pravni okvir, a samim tim i za mirnu i prosperitetnu budućnost građana Bosne i Hercegovine koju oni više od svega zaslužuju. Ova situacija istovremeno predstavlja i izazov miru i stabilnosti na Balkanu i u celoj Evropi“, navedeno je u saopštenju.

Navodi se da će Turska zajedno sa međunarodnom zajednicom nastaviti da ulaže napore da se Bosna i Hercegovina što pre vrati na svoju stvarnu agendu, na put ekonomskog razvoja.
„U tom smislu, pozivamo one koji će snositi odgovornost za nanošenje štete miru i prosperitetu da se pridržavaju ustavnog i zakonskog okvira i pribegnu dijalogu umesto jednostranim akcijama. Turska je odlučna da snažno podrži suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“, navodi se u saopštenju turskog ministarstva, prenosi Tanjug.
Skupština Republike Srpske usvojila je u petak uveče Zaključke u vezi sa informacijama o prenosu nadležnosti, tako da se zakoni i drugi propisi kojima je izvršen prenos nadležnosti sa RS na institucije BiH neće primenjivati na teritoriji RS.
NSRS je zadužila Vladu RS da u roku do šest meseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS zakone i druge propise koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje RS.
Sednica parlamenta Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
REGION
Skupština Republike Srpske usvojila odluku o vraćanju nadležnosti
Sednica Skupštine Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
REGION
Novi Ustav Republike Srpske: Šta piše u Deklaraciji
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
REGION
„Nema odustajanja, to je Sveto pismo za Srpsku“: Dodik o odluci Skupštine RS o vraćanju nadležnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala