- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kojem tipu spavača pripadate: Šta treba da upražnjavate, a šta da izbegavate da biste ostali zdravi

CC0 / Unsplash/Maddi Bazzocco / Spavanje, san
Spavanje, san - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Pratite nas
Kada je u pitanju kvalitetan san i više energije, ne postoji jedan pristup koji će da bude uspešan za sve. Umesto toga, postoje četiri hronotipa spavanja – medvedi, lavovi, vukovi i delfini, koji mogu da nam daju bolji uvid u naše potrebe za spavanjem i u koje vreme treba da se probudimo, idemo u krevet...
Najređi hronotip spavanja je delfin, za koji se smatra da čini oko 10% populacije. Medvedi su najčešći, oko 50%, a slede lavovi i vukovi, oko 20%.
Vaša navika kada odlazite na spavanje može da utiče na vašu težinu, efikasnost na poslu i zdravlje. Stručnjak za spavanje Olivija Arezolo može da odredi koji ste hronotip "spavača" - vuk, lav, delfin ili medved.
Svaki od ovih tipova ima svoje karakteristike koje su vezane za ritam spavanja.

Lav

Osobe koje pripadaju ovom hronotipu su pravi ranoranioci, ali zato nisu u stanju da ostanu budni do kasne večeri. Najproduktivniji su rano ujutro - tada su obično energični i imaju koncentraciju za rad.
Njima obično odgovara prva smena na poslu od jutarnjih do ranih popodnevnih sati.
Ipak, potrebno im je da "napune baterije"; zato je najpametnije za ovaj tip da odu na spavanje oko 10 sati uveče.

Vuk

Vole duže da spavaju, lako im je da ostanu budni i najproduktivniji su kada padne mrak.
Olivija upozorava "vukove" da budu oprezni da ne jedu i ne piju previše kasno noću, jer će to dovesti do lošeg sna i gomilanja kilograma.
Ako pripadate ovom tipu "spavača", bilo bi poželjno da neispavane noći ne "lečite" nezdravom hranom, već da odvojite malo vremena za pripremu zdravog obroka.

Medved

Medved je najčešći hronotip spavanja i čini oko 55 odsto populacije, a njihov ciklus spavanja i buđenja prati normalan solarni ciklus.
Bude se kad izađe sunce i odlaze na spavanje kad padne mrak.
Oni će početi sa radom oko 10 sati ujutro kada će njihova energija dostići vrhunac, ali će se često suočiti sa strašnim padom od 15 sati.
U ovom trenutku može biti uobičajeno da Medvedi posegnu za energetskim pićem, kafom i nečim slatkim - što bi moglo da prouzrokuje gojenje.

Delfin

Svega 10 odsto stanovništva pripada ovom hronotipu. Delfini imaju problema sa spavanjem, često se bude u toku noći. Njima svaki mali problem sa nesanicom može loše da utiče na dan.
Produktivni su samo u periodu od 10 do 14 sati, ali su tada veoma energični.
Zbog tako ograničenog perioda produktivnosti ljudima koji spadaju u ovaj tip je najpametnije da biraju fleksibilno radno vreme.
Takođe, Delfini moraju da paze na unos šećera, iako su oni brzi izvor energije. Umesto toga, savetuje stručnjak za spavanje, odaberite neke složene ugljene hidrate ili proteine koji će vam dati potrebnu energiju.
Ovi ljudi obično spavaju četiri puna (90-minutna) ciklusa spavanja, može da im bude potrebno i do 40 minuta da zaspe, a optimalno vreme buđenja je 6:30 ujutro. Kada izračunate, to će biti vreme za spavanje u 23:50, prenose mediji.
Spavanje, košmar - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
DRUŠTVO
Jedan, dva, tri i laku noć: Moćna vežba protiv nesanice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala