- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Da li su televizijske serije pretnja sedmoj umetnosti | Orbita kulture

Da li su televizijske serije pretnja sedmoj umetnosti | Orbita kulture
Pratite nas
Da li je samo pandemija razlog planetarnog širenja produkcije televizijskih serija i da li film posustaje pred novim izazovima koje pred njega postavljaju „Netfliks“ i druge snažne svetske platforme?
Šta su prednosti televizijskih serija u odnosu na filmove, za „Orbitu kulture“ otkrivaju Nevena Daković, profesor teorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti, Stanko Crnobrnja teoretičar medija, TV reditelj i profesor na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum i Saša Radojević, filmski kritičar i urednik u redakciji dramskog i domaćeg serijskog programa na RTS-u.
Šta je izloženo na postavci „Lubarda – jedna priča“, otvorenoj u galeriji Doma Vojske, kojih se 29 reprezentativnih dela našlo pred publikom, saznajemo od jedne od kustoskinja ove izložbe Dine Pavić.
Zašto mu se ponekad čini da su se svi užasi iz ruske istorije događali samo zato da bi bila napisana sva ona predivna književna dela, da bi svet dobio Dostojevskog, Bulgakova, Majakovskog ili Harmsa, u ekskluzivnom razgovoru za Sputnjik objašnjava rusko-nemački pisac Vladimir Kaminer, autor knjige „Tolstojeva brada i Čehovljeve cipele“ koju je nedavno objavila kuća „Laguna“.
O kakvom bi svetu i sa kakvim osećajem Jovan Dučić danas pisao, da li bi 21. vek i nas u njemu video u zlatu i sjaju, kao u „Zlatnim sonetima“, ili bi to ipak bila ona sumorna slika „žiška u domu siromaha“; da li je Dučićev „potonji čovek“ koji se plaši svoje senke dobra slika naše savremenosti - za Sputnjik otkriva akademik, pesnik i dramski pisac Ljubomir Simović. Autora nadahnite besede o Dučiću izgovorene u Akademiji nauka pitamo i da li je njegovo ukupno stvaralaštvo zapravo hronika vremena i ima li u njoj optimizma.
Glumci o Dostojevskom – Biti tu za sve i za svakog", umetnička je tribina koja će se održati u subotu u 20 časova u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, a zašto je zamišljena da bude i humanitarnog karaktera – za Orbitu objašnjavaju direktora Zavoda Marko Krstić i glumica, jedna od učesnica tribine Vjera Mujović.
Emisiju „Orbita kulture“ možete slušati na talasima Studija B, subotom od 10.00 do 12.00 sati, kao i na našem sajtu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala