- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika pokrenula projekat za borbu protiv „ruskih dezinformacija“ – ovog puta u Grčkoj

© Sputnik / Lola ĐorđevićGrčka zastava
Grčka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Pratite nas
Američki Stejt department pokrenuo je u Grčkoj projekat „Disinfohaks“ (DisinfoHacks) čiji je cilj „borba protiv ruskih dezinformacija“.
Kako je saopštio američki ambasador u Atini Džefri Pajet, koji je prisustvovao pokretanju „inovativne obuke“ za borbu protiv dezinformacija, finansiranje projekta obezbedio je Centar za globalnu saradnju Stejt departmenta.
Prema njegovim rečima, dezinformacije su postale jedan od najvećih problema sa kojima se demokratije suočavaju.

„Američki državni sekretar Entoni Blinken prošle sedmice je bio ovde, u Evropi, na ministarskim sastancima NATO-a i OEBS-a. Javno je govorio o onome što je nazvao 'ruska dezinformaciona kampanja velikih razmera' koja se sprovodi kako bi javnost pokušala da se ubedi u to da Ukrajina predstavlja pretnju za Rusiju i da na neki način teži ka konfrontaciji sa svojim mnogo većim susedom“, rekao je Pajet.

Američki ambasador smatra da su „te dezinformacije deo alata Kremlja za opravdavanje agresije i moguće invazije“.
Pre stupanja na dužnost u Grčkoj, Pajet je bio ambasador SAD u Kijevu. Za vreme njegovog mandata dogodio se državni udar koji je američki ambasador aktivno podržavao. Pajet je postao nadaleko poznat zahvaljujući snimcima njegovih telefonskih razgovora sa pomoćnicom američkog državnog sekretara Viktorijom Nuland sa kojom je razgovarao o situaciji u Ukrajini i raspodeli portfelja u budućoj ukrajinskoj vladi. Snimci su procureli u javnost u januaru 2014. godine.
Podsećamo, Kijev i Zapad u poslednje vreme optužuju Moskvu za „agresivne akcije “kod granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija premešta vojsku na sopstvenoj teritoriji, da nikoga ne ugrožava i da zbog toga niko ne treba da se uznemirava.
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
RUSIJA
Patrušev: Zapad možda širi dezinformacije o upadu Rusije u Ukrajinu da bi uveli nove sankcije Moskvi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala