- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Amerika odlaže slanje vojne pomoći Ukrajini, Kijev zbunjen: Šta je posredi

© REUTERS / Jim BourgBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Pratite nas
Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pripremila je paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 200 miliona dolara, ali je obustavila isporuku uprkos brojnim apelima Kijeva, saopštila je televizija En-Bi-Si, pozivajući se na izvore.

Kako se navodi, očekivalo se da će prošle sedmice biti zvanično objavljeno o dodeli tog paketa pomoći, ali Bela kuća je rešila da odloži donošenje konačne odluke. Izvori televizije tvrde da Vašington želi da pokuša da smanji tenzije oko situacije sa Ukrajinom diplomatskim putem.

Neimenovani sagovornik tvrdi da dokument kojim se odobrava paket vojne pomoći Kijevu „već tri-četiri sedmice stoji na stolu predsednika Bajdena“.
Još uvek nije poznato šta obuhvata paket od 200 miliona dolara vojne pomoći. Sagovornici ističu da je Ukrajina tražila sisteme PVO, protivbrodske rakete, protivtenkovske rakete „džavelin“, radare, modernizovanu artiljerijsku municiju i lekove.
En-Bi-Si podseća da je Kijev pre oko mesec dana dobio pozitivan odgovor na taj zahtev, stoga je sada ukrajinska vlada „zbunjena“ i ne razume zašto pomoć nije stigla, kako je očekivano.
Izvori televizije smatraju da je moguće da Bela kuća ovu partiju pomoći vidi kao instrument pritiska na Moskvu, te da će biti isporučena Ukrajini ako Rusija preduzme vojne akcije protiv Ukrajine.
Podsetimo, zapadne zemlje i Kijev u poslednje vreme optužuju Rusiju da priprema navodnu invaziju na Ukrajinu zbog čega sve češće govore o spremnosti da Moskvi u tom slučaju uvedu do sada neviđene sankcije. Rusija je u više navrata opovrgla da planira tako nešto, ističući da je pomeranje vojnih snaga na njenoj teritoriji, koje izaziva uznemirenost Zapada a posebno susednih država, njeno suvereno i ustavno pravo.
Ruski vojnici tokom vojne vežbe u bazi Opuk na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
RUSIJA
„Duga okupacija početkom 2022“: Američki obaveštajci „otkrili ruske planove za napad na Ukrajinu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala