- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Duga okupacija početkom 2022“: Američki obaveštajci „otkrili ruske planove za napad na Ukrajinu“

© Sputnik / Igor Rudenko / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnici tokom vojne vežbe u bazi Opuk na Krimu
Ruski vojnici tokom vojne vežbe u bazi Opuk na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Američka obaveštajna služba je „otkrila potencijalni plan Rusije za napad na Ukrajinu“. Napad bi, navodno, mogao da se očekuje već početkom 2022. godine i to iz „tri pravca“, piše agencija Blumberg, pozivajući se na svoje izvore. Takođe je izneta procena da je Moskva pozvala „desetine hiljada rezvervista“.

Prema navodima agencije, Sjedinjene Američke Države su prošle nedelje podelile sa evropskim saveznicima obaveštajne podatke, kao i mape na kojima je navodno prikazano gomilanje ruskih snaga i artiljerije u cilju pripreme „invazije na Ukrajinu“.

Američka procena je da bi Moskva mogla da „razmatra napad“ na tu zemlju početkom sledeće godine.

Prema podacima izvora, informacije koje su Sjedinjene Američke Države pružile sadrže scenario po kojem ruske trupe „nameravaju da pređu granicu Ukrajine iz pravca Krima, kopnom i preko Belorusije“.

U operaciji bi, navodno, moglo da učestvuje oko sto hiljada vojnika „pripremljenih za potencijalno dugu okupaciju“, tvrdi agencija.
S tim u vezi, dva neimenovana izvora kažu da je „otprilike polovina taktičkih grupa već zauzela svoje položaje“, kao i da je „planirana podrška avijacije“.
Moskva je, prema njihovim navodima, pozvala „desetine hiljada rezervista u razmeri neviđenoj za postsovjetsko doba“, a njihova uloga je navodno da „osiguraju bezbednost teritorije u kasnijoj fazi“.

Ukrajina: Zapad nam je obećao pomoć

Istovremeno, sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine Aleksej Danilov izjavio je da je Kijev dobio obećanje od zapadnih partnera da će maksimalno pomoći Kijevu u slučaju „ruske ofanzive“.
„Nije tajna da razmenjujemo informacije, zato skoro svi shvataju šta se dešava. Jedino što je ostalo neizvesno je da li će Putin napasti i ako hoće – kada će to biti. Uostalom, moramo da budemo spremni u svakom slučaju i naši partneri su nas uverili da će maksimalno pomagati Ukrajini u slučaju da dođe do napada“, rekao je Danilov u intervjuu za „Ukrinform“.
Kako je neimenenovani visoki zvaničnik u američkoj administraciji ranije rekao, SAD su pod vlašću predsednika Džozefa Bajdena pokazale da su spremne da pribegnu brojnim sredstvima u cilju suprotstavljanja „prećetim dejstvima“ Rusije, kao i da će nastaviti to da čine.
Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe general Kiril Budanov u nedelju je optužio Rusiju da je navodno „koncentrisala“ više od 92 hiljade vojnika u blizini granice sa Ukrajinom i da se „sprema da je napadne“ krajem januara ili početkom februara.
S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Zapad veštački raspiruje histeriju time što upozorava na moguću pripremu ruske „invazije“ na Ukrajinu i da Kremlj ne isključuje pokušaje provokacija u cilju opravdanja navoda zapadnih zemalja.
Američki mediji u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije na granici sa Ukrajinom. S tim u vezi, portparol predsednika Rusije izjavio je da Rusija premešta trupe u okviru svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikoga ne ugrožava i nikoga ne treba da brine.
Ruski graničnar - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
RUSIJA
Ruski bezbednjak upozorava: Raste opasnost od oružanih sukoba na granici, krive Amerika i Ukrajina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala