- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Američki list: Raketni sistemi „džavelin“ neće pomoći Ukrajini u mogućem sukobu sa Rusijom

CC BY 2.0 / Defence Images / Flickr / Prenosivi raketni sistemi Džavelin
Prenosivi raketni sistemi Džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Pratite nas
Ukrajinska vojska poseduje američke protivtenkovske raketne sisteme FGM-148 „džavelin“, ali njihov broj neće biti dovoljan za odbijanje napada u slučaju hipotetičkog sukoba sa Rusijom, piše američki portal „Popjular mekaniks“.
Kolumnista Kajl Mizokami podseća da je Ukrajina 2018. godine kupila od Amerike 210 raketa i 37 komandno-lansirnih blokova, a kasnije još 150, odnosno 10. Ove godine u Ukrajinu je stigla novi kontingent: 30 lansirnih sistema i 180 navođenih raketa za njih.
Prema mišljenju novinara, američki sistemi su zaista efikasni, jer omogućavaju strelcu da presretne metu, ispali raketu u njenom pravcu i da se skloni na bezbedno. Međutim, kako dodaje, broj „džavelina“ koji poseduje Ukrajina dovoljan je za opremanje samo tri od 28 ukrajinskih bataljona.
„Pored toga, tri bataljona su dovoljna da pokriju otprilike sedam milja (oko 11 kilometara) linije fronta, dok je dužina granice Ukrajine sa Rusijom 1.400 milja (preko 2.253 kilometra)“, piše američki list.
Pored toga, precizira Mizokami, ti sistemi su nezaštićeni od ruske artiljerijske vatre, jer se obično instaliraju na lakim oklopnim transporterima kojima nedostaje teška oklopna zaštita.
Stoga se zaključuje da će, u slučaju vojnog sukoba, američki sistemi FGM-148 „džavelin“ koje je Ukrajina kupila igrati sporednu ulogu.
U novembru je Kijev saopštio da su Oružane snage Ukrajine prvi put upotrebile američki protivtenkovski raketni sistem „džavelin“ tokom borbenih dejstava u Donbasu.
Projektil „džavelin“, američki prenosni protivtenkovski raketni kompleks - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
RUSIJA
Američki „Džavelin“ stvara eksplozivnu situaciju u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala