- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki „Džavelin“ stvara eksplozivnu situaciju u Ukrajini

Projektil „džavelin“, američki prenosni protivtenkovski raketni kompleks
Projektil „džavelin“, američki prenosni protivtenkovski raketni kompleks - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Pratite nas
Ratoborna retorika Kijeva o upotrebi američkih protivtenkovskih raketnih sistema „Džavelin“ u Donbasu, kao i o navodnoj ruskoj pretnji stvara eksplozivnu situaciju i podstiče zaoštravanje sukoba na istoku Ukrajine, upozoravaju ruski eksperti.
Analitičari ističu da je izjava šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirila Budanova o tome da su ukrajinske snage prvi put upotrebile američki sistem „Džavelin“ u Donbasu, još jedan dokaz kršenja Minskih sporazuma, izuzetno važnih za regulisanje krize u Donbasu i mera održivog prekida vatre.
Kako prenose američki mediji, Budanov je rekao da su sistemi „Džavelin“ takođe korišćeni protiv ruskih snaga, podsećajući da Ukrajina smatra ustanike samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike delom ruske vojske.
Prema rečima šefa Glavne obaveštajne službe, američki protivtenkovski raketni sistemi će zajedno sa turskim dronovima „Bajraktar“ postati značajan faktor obuzdavanja snaga DNR i LNR. Istovremeno, on smatra da će Ukrajini biti potrebna američka podrška. Kako kaže, Vašington bi trebalo da pruži pomoć Kijevu što pre.
Ruski vojni ekspert, general-major u rezervi Vladimir Bogatirjev ovo vidi kao „otvorenu provokaciju“ i smatra da sama činjenica da su ukrajinske Oružane snage naoružane sistemima „Džavelin“, stvara uslove da ukrajinska vojska vrši provokacije protiv snaga Donbasa.

„Upotreba protivtenkovskog naoružanja omogućava uništavanje ne samo mobilnih oklopnih ciljeva, već i drugih objekata. To može navesti političko i vojno-političko rukovodstvo Ukrajine na moguću upotrebu još moćnijih sistema naoružanja protiv republika Donbasa. Ovo je prilično opasno, jer bi to moglo da podstakne ukrajinsku vojsku, koja se samim tim oseća zaštićenom, da započne pravi rat“, upozorio je Bogatirjev.

Amerikanci naoružavaju Kijev

Eksperti izjave ukrajinskih zvaničnika o upotrebi američkog sistema u Donbasu tumače kao pokušaj Kijeva da pokaže svoju snagu, da demonstrira prisustvo zapadne podrške i istovremeno kao provokaciju suprotne strane, ne bi li izazvali reakciju i uzvratne akcije.
Kijev zajedno sa svojim zapadnim partnerima zapravo stvara veoma tešku informacionu atmosferu iščekivanja predstojećeg sukoba, što stvara „eksplozivnu situaciju“.
„Mislim da je ovo samostalna odluka Oružanih snaga Ukrajine ili onih koji komanduju grupom vojske na liniji kontakta, ali treba imati u vidu da ukrajinske snage imaju i veliku grupu američkih savetnika i, naravno, ništa se ne dešava bez njihovog pristanka“, smatra Bogatirjev.
Ruski eksperti takođe ukazuju na to da su raketni sistemi „Džavelin“ veoma skupi i da ne može svaka država da ih kupi, a njihova upotreba sugeriše da SAD pružaju direktnu vojnu pomoć Ukrajini.
Sredinom novembra je objavljeno da je Ukrajina dobila 80 tona municije od SAD. Prema navodima američke ambasade u Kijevu, to je bila četvrta isporuka SAD u okviru dodatne pomoći od 60 miliona dolara koju je predsednik Džozef Bajden poslao Ukrajini u avgustu, „demonstrirajući američku posvećenost uspehu stabilne, demokratske i slobodne Ukrajine“.
Ranije je američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio da je Vašington od 2014. godine izdvojio više od 2,5 milijardi dolara za podršku oružanim snagama Ukrajine.

Laži o ruskoj invaziji na Ukrajinu

Ruski eksperti zaključuju da izjave o upotrebi „Džavelina“ u Donbasu ne daju nikakvu posebnu vojnu prednost, ali da se zajedno sa izjavama o upotrebi bespilotnih letelica „Barjaktar“ ​​i navodima da će Rusija uskoro napasti Ukrajinu , stvara opšta atmosfera nervoze i tenzija, što može dovesti do nekih ekscesa koji dovode do zaoštravanja vojne konfrontacije.
Situaciju dodatno podgrevaju i američki mediji koji tvrde da američka obaveštajna služba smatra da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu početkom iduće godine i to iz tri pravca – iz pravca Krima, Belorusije i sa istoka.
Kako navodi „Blumberg“, SAD su prošle nedelje predale obaveštajne podatke svojim saveznicima u Evropi o navodnom gomilanju ruskih trupa u pograničnim oblastima.
Ruski ekspert Sergej Jermakov konstatuje da informacije koje je objavila američka agencija ne samo da nisu ničim potkrepljene, nego su i „otvoreno lažne“.
„To je apsolutna laž. Čak su i američki eksperti, koji pomno prate situaciju, ranije isticali da nema nikakve posebne koncentracije ruskih trupa u blizini granica sa Ukrajinom. A ova očigledna laž je potrebna da bi se izvršio dodatni pritisak na Rusiju, a takođe i da pokaže da će Ukrajina i dalje biti ozbiljno seme razdora između Moskve i Zapada“, kaže Jermakov.
Ekspert upozorava da su ovakva organizovana „curenja informacija” opasna jer podstiču Kijev da nastavi politiku konfrontacije, a samim tim mogle bi i da podstaknu Ukrajinu na nove provokacije u Donbasu.
„To stimuliše aktuelni režim Ukrajine na neke aktivnije akcije i time se ozbiljno pojačava destabilizacija u regionu“, zaključio je Jermakov.
Moskva je više puta ponovila da nema nameru nikog da napada i da ne kuje agresivne planove, a portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov smatra da nove optužbe koje stižu na adresu Rusije mogu poslužiti kao paravan za agresivne težnje Kijeva da problem Donbasa reši vojnim putem.
Odgovarajući na pitanje ukrajinskog novinara kako Kijev može da dobije garancije bezbednosti od Rusije, Peskov je rekao da je „najbolja bezbednosna garancija primena Minskih sporazuma“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala