- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poznati ruski politikolog Naročnicka nije puštena u Moldaviju; Zaharova: Praktično je deportovana

© Sputnik / Radoje PantovićRuska istoričarka Natalija Naročnicka
Ruska istoričarka Natalija Naročnicka - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
Pratite nas
Poznatu rusku istoričarku i politikologa Nataliju Naročnicku nisu pustili u Moldaviju, a portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da je ona faktički deportovana.

„Rusku naučnicu, politikologa Nataliju Naročnicku, koja je letela u Moldaviju, migraciona služba te države je de-fakto deportovala. Ona je dva sata tokom noći stajala ispred pogranične službe, ne shvatajući šta se događa. Zatim su je bez objašnjenja ponovo vratili u avion kojim je doletela“, napisala je Zaharova na Telegram kanalu.

Ona je poručila svojim kolegama u Kišinjevu: „Izabrali ste demokratiju, a ne kameno doba. I to vas obavezuje“
Naročnicka smatra da su predstojeći izbori u Pridnjestrovlju razlog za ovakvu odluku moldavskih vlasti.
„Ništa mi nisu objasnili, odveli su me pod pratnjom, vratili u avion kao da sam terorista“, navela je ona i dodala da je imala i neprijatan susret sa osobom koja nije iz pogranične službe, već "iz neke službe".
Nisam ni ministar ni zvaničnik i od mog stava po pitanju izbora Pridnjestrovlje neće steći nezavisnost, rekla je ona i podsetila je mnogo puta bez problema boravila u Moldaviji.
U Pridnjestrovlju će 12. decembra biti održani predsednički izbori na kojima će učestovati dva kandidata - aktueleni lider Vadim Krasnoselski i Sergej Pinzar.
Podsetimo, Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom.
Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.
Generalna skupština UN je juna 2018. godine pozvala Rusiju da povuče snage iz Pridnjestrovlja. Rezoluciju su podržale 64 države, protiv je bilo 14, a 83 zemlje su bile uzdržane.
Moskva odbacuje optužbe NATO-a da narušava suverenitet Moldavije i ističe da se ruski vojni kontingent nalazi u Pridnjestorovlju u skladu sa zakonskim osnovama.
Istoričarka Natalija Naročnicka - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2020
Naročnicka: Nasledna ljubav i odanost srpskom nacionalnom duhu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala