Naročnicka: Nasledna ljubav i odanost srpskom nacionalnom duhu

© SputnikIstoričarka Natalija Naročnicka
Istoričarka Natalija Naročnicka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska istoričarka i diplomata Natalija Naročnicka izabrana je za počasnog člana Matice srpske.

Na Skupštini Matice srpske u Novom Sadu izabrano je novo rukovodstvo ove ustanove kao i 17 počasnih članova.

Na listi probranih velikana nalaze se: Natalija Naročnicka, Jelena Guskova, Nikita Mihalkov, Peter Handke, Noam Čomski, Ronald Harvud, Patrik Beson, Euđen Simion, Miroslav Bjelik, Gideon Grajf, Mikis Teodorakis, Emir Kusturica, Arno Gujon, Žan-Kristof Buison, Dijana Džonston, Žan-Pol Bled i teniski as Novak Đoković.

Na 129. redovnoj izbornoj Skupštini u Novom Sadu za predsednika je ponovo izabran prof. dr Dragan Stanić.

Sputnjik vam prenosi integralni tekst zahvalnice Natalije Naročnicke upućene Matici srpskoj:

Poštovani gospodine Staniću,

Zahvaljujem Vam od srca! Velika mi je čast da postanem počasni član Matice srpske! Poznajem ovu najstariju organizaciju i priznato udruženje srpskih intelektualaca. Neizmerno sam zahvalna na priznanju mojih skromnih zasluga. Čitavog svog života osećam žarku naklonost prema sudbini istorijskog srpstva, duboko i sa simpatijom preživljavam sve istorijske drame srpskog naroda. Cenim prijateljstvo sa srpskim političarima i istoričarima, a sa nedavnim ambasadorom Srbije u Rusiji, gospodinom Slavenkom Terzićem, me povezuje pravo prijateljstvo, ojačano dramatičnim događajima iz maja 1999, kada sam dolazila u Beograd pod bombama. Tih tragičnih dana upoznala sam izvanredne srpske istoričare i kulturne ličnosti – Vasilija Krestića, Milorada Ekmečića (prijatelja mog oca), Čedomira Popova i druge.

U mojoj porodici postoji nasledna ljubav i odanost srpskom nacionalnom duhu i misiji, koji mi je preneo moj otac akademik Aleksej Leontjevič Naročnicki, koji je bio strani član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Svako moje putovanje u voljenu Srbiju su srećni dani, koji nadahnjuju kreativnost i žar. Upravo u Srbiji počinjem jače da osećam čak i našu rusku nacionalnu misiju u svetskoj istoriji.

Veliko hvala i poštovanje Vama i svim kolegama. Nadam se da će mi uskoro situacija dozvolito da dođem u Srbiju i lično zahvalim Vama i Matici srpskoj.

Bože čuvaj Srbiju!

S poštovanjem i zahvalnošću,

Natalija Aleksejevna Naročnicka

Predsednik Fonda za istorijske perspektive

 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala