- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nova drama iza scene: Hoće li biti plaćen 41. glas za rušenje vlade Krivokapića

© Sputnik / Nebojša PopovićKrivokapić sa članovima svog kabineta u Belom salonu Skupštine Crne Gore
Krivokapić sa članovima svog kabineta u Belom salonu Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
Pratite nas
Izjava premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da ima sumnje o mogućem 41. glasu na glasanju o nepoverenju vladi u ponedjeljak izazvala je burne reakcije i nagađanja da li bi i ko pristao na tu vrstu političke korupcije. Analitičar Predrag Drecun uveren je da se 41. glas neće naći.
Nije još politički sazrela situacija da bilo ko iz vladajuće koalicije sruši vladu i to se u ponedjeljak neće desiti, kaže Drecun za Sputnjik.
Glasovima vladajuće većine biće produžen život vladi ali to, kaže Drecun, neće biti kraj političke krize u Crnoj Gori.
“Ovdje se radi o složenoj političkoj igri. Tri strukture žele pad vlade Krivokapića. Jedna je opozicija na čelu sa DPS koje je pokrenula inicijativu u Skupštini, druga strktura je DF, a treća procrnogorske političke snage koje bi u budućnosti da se otkače od DPS ukoliko uspije plan rušenja ove vlade. U tom trouglu ove vlada teško da može da se sačuva, ali je interesantno da nju možda i spasava ravnoteža straha u tom istom trouglu. Ubijeđen sam da zato u ponedjeljak neće doći do pada Vlade čiji je premijer Krivokapić, jer bilo ko iz ovog trougla, ako bi glasao sa DPS, kasnije bi bio politički kažnjen”, kaže Drecun.
Premijer Zdravko Krivokapšić je kazao u četvrtak, odgovarajući na novinarska pitanje da li ima sumnje ili saznanja da će biti političke korupcije u ovom slučaju, da "naravno sumnja", ali da ni o jednom imenu u ovom trenutku ne treba govoriti.
"Možda se to ime pojavi taj dan, ali ja ne vjerujem da su ljudi u ovom trenutku, bez obzira na sve što imaju, na takvom fonu da čast porodice i budućnost gledaju u jednom trenutku, bez obzira koliko je ko dužan, koliko ko ima na računu ili kakvu obavezu ima prema bilo kome", rekao je premijer.
Istakao je da Crna Gora treba da shvati da je vrijeme "sitno sopstveničkog pristupa" prošlo i da je dobrobit države važnija od svakog pojedinačno.
Odgovarajući na pitanje da li je upoznat sa time da postoje sumnje da neko pokušava da izda izbornu volju građana tako što pregovara za desetine milione eura, kako se moglo čuti juče u parlamentu, Krivokapić je rekao da se u Crnoj Gori mnogo toga priča.
Poslanik Demokrata Boris Bogdanović ranije je kazao u plenumu da “neko pregovara o izdaji izborne volje građana”, i da će zauzvrat dobiti kompenzaciju “od nekoliko desetina miliona evra”.
Inače, premijer Krivokapić je, kako pišu mediji u Crnoj Gori, odložio put u Brisel zbog glasanja o vladi.
Valja istaći da su URA sinoć, DF prije neki dan, kao i Demokrate saopštili da oni neće u ponedjaljak srušiti Vladu glasajući sa DPS.

Istekao rok DF

U međuvremenu, rok koji je Demokratski front dao strankama parlamentarne većine da se izjasne o formiranju nove vlade istekao je danas, a za ponedjeljak, 13. decembra je u Skupštini Crne Gore zakazano izjašnjavanje o inicijativi opozicionih stranaka za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj izvršnoj vlasti na čijem čelu je Zdravko Krivokapić.
DF je saopštio da će u slučaju negativnog odgovora pokrenuti dijalog o organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora, što uključuje i inicijativu za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore.
Izglasavanje nepovjerenja Krivokapićevoj vladi zakazano je za ponedjeljak, 13. decembra, na inicijativu poslanika opozicionih stranaka, koju je potpisalo 40 poslanika, a da bi inicijativa bila izglasana nedostaje jedan glas.
Po Ustavu Crne Gore, Skupštini može prestati mandat prije vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata parlamenta i to na prijedlog predsjednika Crne Gore, vlade ili najmanje 25 poslanika. DF ima potrebnih 25 poslanika da bi podnio tu inicijativu.
Demokratski front ponudio je 22. novembra partnerima iz većine poslednju platformu sa prijedlozima za prevazilaženje političke krize. U platformi navode da su spremni da za mandatara podrže pogodnu ličnost, koju predlože partneri iz koalicija “Mir je naša nacija” ili “Crno na bijelo”. Žele da se u novu vladu uključe autentični predstavnici manjinskih naroda, podsjeća portal Dan.
DF u dokumentu traži da se u najkraćem mogućem roku izabere nova vladu koja bi bila sastavljena od predstavnika tri pobjedničke koalicije, jedna je od stavki platforme.
“Nova vlada treba da u značajnoj mjeri odražava izbornu volju građana, kako po strukturi, tako i po njenim programskim prioritetima. Nova vlada će poštovati prethodno postignute dogovore, što podrazumijeva moratorijum na ideološke i programske razlike .”, navodi se u platformi.
DF, kao najbrojniji konstituent vlasti je, kako navode, spreman da u cilju postizanja dogovora napravi ustupke i dodatno uvaži specifični značaj manjih konstituenata.
Da DF planira dogovor o novim izborima potvrdio je ranije predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.
“Nakon isteka roka 10. decembra konstatovaćemo da li postoji 41 poslanik za formiranje nove vlade ili ne. Ako ne bude podrške od URA što je realno očekivati, Demokratski front će obavijestiti kolege iz parlamentarne većine da su se stekli uslovi da krenemo u dogovor o organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora”, rekao je Medojević.

URA neće sa DF da dogovara vanredne parlamentarne izbore

Građanskom pokretu URA je apsolutno neprihvatljivo da sa Demokratskim frontom (DF) dogovara vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori, rekao je potpredsjednik GP URA Miloš Konatar. Za tako nešto DF će, kako je poručio, podršku morati da traži od DPS i opozicije. Potrebno je, kaže, da se u parlamentu uozbilje svi i posvete radu kako da građanima Crne Gore bude bolje.
On je podsjetio da je DF taj koji se godinu dana trudi da sruši Vladu Crne Gore, jer nijesu na ministarskim pozicijama.
Komentarišući to što danas ističe rok koji je DF dao za izjašnjenje o platformi sa predlozima za prevazilaženje političke krize, Konatar je rekao da tu nema ništa novo.
"Ne očekujem ništa spektakularno. Evo da vidimo šta će biti to rješenje jer kolege iz DF opet najavljuju neki dan D, da će donijeti neku odluku. I mene zanima što će biti ta odluka", rekao je Konatar.
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
REGION
Krivokapić o predlogu za izglasavanje nepovjerenja Vladi: Ne očekujem još jednu političku korupciju
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
REGION
Usvojen zahtev DF: Prva tačka - glasanje o Krivokapićevoj vladi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala