- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zapad traži „krticu“ u vlasti Srpske da sruši Dodika

© Sputnik / Dejan SimićŽeljka Cvijanović i Milorad Dodik dolaze na svečani defile
Željka Cvijanović i Milorad Dodik dolaze na svečani defile - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Svi koji pokušavaju da pronađu „rupe“ unutar SNSD kako bi ugrozili Milorada Dodika, rade uzaludan posao i trebalo bi od toga da odustanu. Vladajuća partija u Republici Srpskoj je u potpunosti jedinstvena i potpuno odlučna da Srpskoj vrati ustavni kapacitet predviđen Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom.
Ovako portparol Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Kovačević komentariše medijske spinove koji su u javnost balkanskih država pušteni pre nekoliko dana, da unutar rukovodstva Republike Srpske i vladajuće partije postoje pojedinci koji su spremni da politički izoluju srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
REGION
Dodik: Ko je ovlastio tu grupu zemalja, kad tu nema Rusije
Nalaženje „rupa“ u SNSD-u ne prolazi
Dodik je potvrdio da ga je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović obavestila da je, tokom nedavne posete SAD, vrbovana za zadatak da preuzme vođstvo nad SNSD-om. Dodik je i nekoliko dana ranije, na tribini „Republika Srpska — vraćanje otetih nadležnosti“ održanoj u Beogradu pomenuo i da ima saznanja da su američke diplomate kontaktirale više istaknutih srpskih političara u Republici Srpskoj, lobirajući da se okrenu protiv aktuelne vlasti.
„Ne verujemo u to da bilo ko iz državnog rukovodstva Srbije ili državnog rukovodstva Republike Srpske na bilo koji način učestvuje u takvim zaverama. Radi se samo o tome da se medijskim spinovima pokušava oslabiti srpsko jedinstvo, kako u Srpskoj, tako i u opštem smislu, u jednom od najznačajnijih trenutaka u istoriji Republike Srpske“, ističe Kovačević.
Oni koji ne žele dobro Republici Srpskoj smatraju da je prvi korak koji bi trebalo učiniti da bi joj se naštetilo uklanjanje Milorada Dodika, dodaje naš sagovornik. Međutim, Dodik ima demokratski legitimitet i koji je nesumnjivi lider srpskog naroda u BiH.
„Ono što je za sve te ljude bitno je i to da treba da znaju da Milorad Dodik ne vodi samo politiku Milorada Dodika, bez obzira što on u najvećoj meri učestvuje u kreiranju takve politike, njenom sprovođenju i preuzimanju odgovornosti za nju. Ali, ono što je suština, tu se radi o politici srpskog naroda u Republici Srpskoj i o politici Republike Srpske“, objašnjava Kovačević.
Planovi da se sklone svi koji vode nacionalno osvešćenu politiku
Predsednik Srpskog kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH, Nenad Stevandić kaže da postoje planovi da se sklone svi koji vode nacionalno osvešćenu politiku i politiku ravnopravnosti, kao i politiku koja uključuje Rusiju i Kinu u odlučivanje.
„Tu smo svi na spisku i samo se traže načini da se to izvede. Kada ne uspeju da to urade zloupotrebom resursa na nivou BiH, pokušavaju da nas zavade pa odašilju spinove“, komentariše Stevandić.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
REGION
Dodik: Zapad nameće rešenja, Rusija poštuje Ustav BiH
Ukoliko verujemo u demokratske vrednosti, način na koji Zapad pokušava da izoluje Milorada Dodika nije dobar, smatra docent na beogradskom Fakultetu političkih nauka, Despot Kovačević. On podseća da je Zapad u BiH slične postupke koristio i u prošlosti.
„Očigledno da različite međunarodne struje koriste različite mehanizme. Ti mehanizmi često su nedemokratski. Samim tim, nisu ni dobri“, konstatuje on.
Dodik je, kako je rekao, u potpunosti uveren u koordinaciju sa predsednicom Republike Srpske, dok je Cvijanovićeva istakla da se iz poslednjih medijskih objava jasno vidi da je cilj i meta Milorad Dodik i da se na svaki mogući način nastoji da se on izoluje, da se pokaže kako je on problem, a da su svi drugi u redu.
„SNSD je kompaktna politička organizacija u kojoj smo mi timski igrači, razumemo šta su potrebe i Republike Srpske, ali odlično razumemo i šta je to BiH u kojoj se može komotno živeti“, rekla je ona.
Ona je dodala i da u određenim objavama, posljednja dva dana, prepoznaje da je, pored Dodika, meta i predsednik Srbije.
 Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
REGION
Dodik: Izetbegović glavni ideolog velikomuslimanskog nacionalizma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala