- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Ko je ovlastio tu grupu zemalja, kad tu nema Rusije

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka u vezi sa kvalifikacijom događaja u Srebrenici mora da nestane iz pravnog sistema. On se zapitao i ko je ovlastio grupu zemalja u Savetu za implementaciju mira da odlučuje bez Rusije.
Dodik je rekao da je očekivao od Saveta za implementaciju mira u BiH (PIK) da danas u Sarajevu kažu da visoki predstavnik nije mogao i nije trebalo da to uradi i da se time omogući Republici Srpskoj da se vrati u institucije, prenosi RTRS.

Ukidanje Inckova odluke uslov za vraćanje u institucije BiH

Dodik je ponovio da predstavnici Republike Srpske neće učestvovati u odlučivanju na nivou BiH sve dok se ne povuče sporni zakon koji je nametnuo Valentin Incko.
„Osnovno pitanje i dalje ostaje funkcionisanje organa BiH, te i dalje stoji odluka Republike Srpske da ne učestvuje u radu dok se ne povuče sramna odluka“, rekao je on.
Ponovio je da svi iz Republike Srpske i dalje stoje na poziciji da je nemoguće da bilo ko kaže za srpski narod i Republiku Srpsku da su „genocidni“ i da to ne može da opstane u pravnom prostoru.
Ističući da treba tragati za rešenjima, Dodik je odbacio rešenje koje se može čuti u javnosti, a prema kojem bi istovremeno u parlamentu bila povučena Inckova odluka i usvojeno neko novo rešenje.
Dodik je dodao da je srpski narod slobodarski i da se to ne može ni na koji način promeniti, ali da se suprotnim nastojanjima kod Srba stvara uverenje da se sve protiv njega radi sistematski.
On je ponovio da je „Inckov zakon“ neprihvatljiv i da ne može biti deo pravnog kontinuiteta, ma kako da se to reši.

Čemu služi PIK kad u njemu nema Rusije

Dodik je rekao da sednica PIK-a ne služi ničemu, jer stav tog tela, bez Rusije, nije obavezujući ni legitiman.
„Ko je ovlastio tu grupu zemalja da se bave tim pitanjima i izdaju kominike kad tu više nema Rusije“, rekao je Dodik i dodao da i ova dvodnevna sednica PIK-a služi samo tome da se „potvrdi laž koja se zove visoki predstavnik u BiH“.
On je ponovio da Republika Srpska ne prihvata imenovanje Kristijana Šmita.
Dodik je rekao da nije odgovoreno na osnovu čega je visoki predstavnik u BiH jer Savet bezbednosti UN nije imenovao nijedno lice, te da, ako ne postoji visoki predstavnik, onda ne postoji ni OHR.
Govoreći o sastanku članova Predsedništva BiH sa evropskim i američkim zvaničnicima Markom Makovecom i Gabrijelom Eskobarom, Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, rekao da ovaj sastanak nije dao poseban rezultat, ali da je bio prilika da se razjasne neka pitanja.
On je rekao kako je ocenjeno da su svesni da postoji kriza u BiH, ali da ima onih koji misle da je krivica na međunarodnim medijatorima.
Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
REGION
Eskobar: U BiH neće biti rata ni Vojske Republike Srpske
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
REGION
Dodikov odgovor Londonu: Pič komandovao NATO vojskom protiv Srba - šaljem i ja izaslanika u Britaniju
Evropski Zeleni - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
REGION
Još ne vladaju u Briselu, ali bi da preuzmu Banjaluku: Zeleni se šire na Balkan - na udaru Dodik
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala