- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Prva iskrena izjava Vašingtona nakon mnogo godina

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparoka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparoka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Izjava pomoćnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana da se sistem međunarodnih odnosa menja, a da njihova aktuelna struktura na čelu sa UN polako postaje prošlost, je iskrena, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Kako kaže, prvi put posle mnogo godina stvari su nazvane svojim imenom.

„Izjava Salivana može da se oceni na mnogo načina, od 'cinične' do 'hladnokrvne'. Ali jedno se ne može poreći – ona je iskrena. Prvi put nakon mnogo godina stvari su nazvane svojim imenima“, napisala je Zaharova na Telegram kanalu.

S tim u vezi, dodala je da je to „upravo ono o čemu zvanična Moskva govori već tri godine“.

„SAD uništavaju sistem međunarodnih odnosa zasnovan na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi UN u cilju stvaranja zone sopstvenog komfora, u kojoj nameravaju same da dominiraju“, smatra portparolka.

Kako je istakla, upravo je to razlog što Vašington organizuje masovni skup u vidu „Samita za demokratiju“ čiji će učesnici imati počasno pravo da služe interesima američkog režima.
Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je ranije da se sistem međunarodnih odnosa transformiše i da njihova aktuelna struktura na čelu sa UN, koja je nastala posle Drugog svetskog rata, postepeno postaje prošlost. On je takođe priznao da njegova zemlja aktivno pokušava da transformiše uspostavljeni svetski poredak kroz formiranje novih „saveza, partnerstava i institucija“ osmišljenih da rade u interesu Vašingtona.
Podsetimo, „Samit za demokratiju“ počinje danas. Sjedinjene Američke Države pozvale su na samit 110 zemalja, među kojima nisu Rusija i Kina. Predsednik SAD Džozef Bajden će od 9. do 10. decembra biti domaćin virtuelnog samita za lidere vlada, civilnog društva i privatnog sektora, a Samit će se fokusirati na izazove i mogućnosti sa kojima se suočavaju demokratije i pružiće platformu liderima da preuzmu i pojedinačne i kolektivne obaveze u odbrani demokratije i ljudskih prava u zemlji i inostranstvu.
Vašington insistira na tome da svrha događaja nije podela, već da prijateljske demokratije posluže kao primer i pokažu da njihovi politički sistemi deluju za dobrobit ljudi.
S tim u vezi, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je ranije da održavanjem tog samita SAD pokušavaju da privatizuju demokratiju i stvore nove linije podele.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
RUSIJA
Zaharova: Američki „Samit za demokratiju“ – himera za pokazivanje „jedinstva“ Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala