- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Američki „Samit za demokratiju“ – himera za pokazivanje „jedinstva“ Zapada

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
Pratite nas
„Samit za demokratiju“, koji su sazvale SAD, predstavlja još jednu himeru i ima za cilj da pokaže da kolektivni Zapad navodno ima određenu agendu jedinstva, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Taj samit je još jedna himera koja bi trebalo da pokaže da kolektivni Zapad ima neku konstruktivnu, ujedinjujuću agendu. Ali takva agenda mora da sadrži konkretne primere u praksi, a ne samo teoretske izmišljotine koje se zatim završavaju novim skandalima“, ocenila je Zaharova.
Istovremeno, primetila je da uz očuvanje unutrašnjih protivrečnosti u Americi, njeno „pretendovanje na pozicije liderstva“ u svetu nije nestalo i da Vašington treba da učini nešto kako bi okupio „sledeću koaliciju“.
Prema rečima portparolke, „čak u SAD, u dubinama NATO-a, shvatili su da bi bilo nezgodno sastavljati još jednu vojnu koaliciju nakon događaja u Avganistanu“.
„A evo nečeg globalnog što bi u potpunosti moglo da stvori osećaj jedinstva zapadnog sveta. I izmišljen je takozvani 'Samit podrške demokratiji'. Šta je to? Po zamisli autora, sada bi svet trebalo da bude podeljen još po jednom principu – na demokratske i nedemokratske zemlje“, navela je diplomata za televiziju „Rusija 1“.
Ona je takođe podsetila da je ruski predsednik Vladimir Putin istovremeno predložio koncept „razumnog konzervativizma“ koji će „pretendovati na istinsko liderstvo u svetu“.
„Predložio je razumni konzervativizam koji ne predviđa odbijanje da se ide napred. On podrazumeva kretanje napred na osnovu svih pozitivnih i delotvornih iskustava koje je čovečanstvo sakupilo, svaka konkretna zemlja na svom konkretnom primeru“, dodala je portparolka.
Podsetimo, Bela kuća je 11. avgusta objavila da će američki predsednik Džozef Bajden sazvati „Samit za demokratiju“ 9. i 10. decembra koji će se održati putem video-konferencije. Na predstojećem samitu očekuje se razmatranje tri osnovne teme: zaštita od autoritarizma, borba protiv korupcije i poštovanje ljudskih prava.
Lavrov na 76. Generalnoj skupštini UN: Američka ideja o „samitu za demokratiju“ u duhu Hladnog rata - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
RUSIJA
Lavrov na 76. Generalnoj skupštini UN: Američka ideja o „samitu za demokratiju“ u duhu Hladnog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala