- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rusija sa vizionarom i fudbalom bez lopte kroji plan za Katar

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaValeri Karpin
Valeri Karpin - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Fudbal se ne igra nogama, već glavom! To je stav Valerija Karpina, selektora Rusije, koji je okupio reprezentativce u jednom moskovskom hotelu kako bi sa njima odradio „trening“ bez lopte i terena.
Rusija je posle poraza na Poljudu od Hrvatske nesrećnim autogolom Fjodora Kudrijašova primorana da zaobilaznim putem ide ka Svetskom prvenstvu u Kataru naredne godine.
„Zbornaja komanda“ kroz pakao baraža, gde će se u polufinalu sastati sa Poljskom, a u potencijalnom finalu sa boljim iz duela ŠvedskaČeška, traži kartu za Mundijal, jer s prve pozicije nije mogla zbog poraza od Hrvatske i pada na drugo mesto.
Kako je današnji fudbalski život veoma uređen, prepun obaveza što posao selektora čini izuzetno teškim jer nema kada da okupi igrače, Karpin je došao na ideju da okupi igrače u slobodno vreme i to bez ikakvog treninga.
Luka Modrić proslavlja gol Hrvatske protiv Škotske - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
SPORT
Modrić poručio Rusima: „Ne treba da nas se plašite“
Nekada je selektor nacionalnog tima mogao da traži od saveza dodatni trening kamp, ukoliko je postojala potreba za time, te se reprezentacija lako pretvarala u klub, a sada je realnost potpuno drugačija.
Novinar ruskog „sportboksa.ru“ Andrej Kolesnikov, prisetio se u autorskom tekstu kako je državno prvenstvo Rusije u prošlosti znalo da prođe bez reprezentativaca koji su u međuvremenu beskrajnim turnejama po svetu brusili formu.
Tako je 1966. godine koja je za Rusiju bila najuspešnija po učinku na svetskom prvenstvu, reprezentacija SSSR odigrala čak 32 probne utakmice, uglavnom protiv klubova u Brazilu, Čileu, Argentini, Jugoslaviji, Švajcarskoj, Austriji, Belgiji, Čehoslovačkoj, Švedskoj, nešto i kod kuće.
Ipak, danas od toga nema ništa. Surova realnost modernog fudbala ne dozvoljava da se reprezentacija okuplja i da trenira mimo predviđenih UEFA i FIFA termina.
Zna se tačno šta kaže kalendar i on je „crveno slovo“.
Savez to nikako ne sme da zloupotrebi jer bi klubovi lako mogli da ga napadnu brojnim tužbama koje bi sa lakoćom dobili na sudu. Ali, treba uzeti u obzir vapaje selektora da žele više da rade sa svojim igračima na putu ka ostvarenju zajedničkih ciljeva od nacionalnog interesa.
Ali, gde i kako dobiti to zajedničko vreme koje je praktično nemoguće izdejstvovati zbog svega nevedenog. Karpin je očigledno pronašao način. Pozvao je igrače da lično vreme podrede sastanku u Moskvi u jednom prestoničkom hotelu.
Bez lopte, bez terena, samo razgovor kako bi se ekipa što bolje spremila za teške okrpšaje u baražu i sve ono što je tamo čeka.
Inicijativa je bila izvanredna i upalilo je. Igrači su se rado odazvali, i prema pisanju ruskih medija, niko u njihovoj otadžbini nešto ovako dosad nije preduzeo. Karpin je u Moskvi radio sa ekipom bez fudbalskog terena i bez lopte.
Sudija Srđan Obradović - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
SPORT
Srpski arbitar izbačen iz fudbala deset godina, mora i u zatvor /video/
Jer, nisu noge te koje zahtevaju obuku, već glava.
Dijagnoza Karpina o trenutnom stanju reprezentacije Rusije savršeno se uklapa u formulu klasike, prema kojoj pustoš nije u ormanima, već u glavama.
Utakmica se gubi ne zato što je neko pogrešno udario loptu, već je pogrešno zamislio situaciju. Rusi su na Poljudu bili spremni za borbu, ali ne i za igru. Bili su plašljivi pred veličnom imena, iako su potencijalno bili u stanju da adekvatno odgovore.
To je otprilike bila logika selektora Valerija Karpina posle bolnog poraza od Hrvatske, u kojem je ruku na srce, na kišom natopljenom terenu u Splitu, postojao samo jedan – Hrvatska!
© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaDetalj sa utakmice Rusija – Hrvatska
Detalj sa utakmice Rusija – Hrvatska - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Detalj sa utakmice Rusija – Hrvatska
Karpin je posle Splita oslobođen svih iluzija i ne odustaje od svog poduhvata. On i dalje želi da skine okove straha sa svojih učenika, da iz njih izvuče sposobnost da kreiraju, stvaraju, a ne samo da trče.
Upravo je sastanak u Moskvi bio to. Da trenira um i srce ekipe, sada, pa ponovo kada se ukaže prilika jer u martu sledi ono pravo, kada Rusija nema prava na grešku ukoliko želi da se poput Srbije nađe na Svetskom prvenstvu u Kataru.
Karpin je sve, samo ne običan trener, selektor, što potvrđuju njegove originalne metode koje nije lako primeniti u surovosti modernog fudbala.
Našao je način i spreman je da pokuša – jer, fudbal se ne igra nogama, nego glavom, a kada svi na terenu dišu i razmišljaju kao jedan, onda je daleko lakše ispuniti zacrtani cilj koji je svima vrlo dobro poznat.
Torcida Hajduk Split - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
SPORT
„Hajduk Split je iz Srbije“... „Ne, ne iz Švajcarske“ – urnebesni odgovori Britanaca /video/
Detalj sa utakmice Rusija – Hrvatska - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
SPORT
Hrvatska je prošlost – Rusija ima težak put i pet mogućih „mina“
Navijači Hrvatske proslavljaju pobedu nad Engleskom i plasman u finale - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
SPORT
„Hrvati nemaju kodeks časti, vode se onime – ako vidiš Rusa, udari ga!“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala