- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pristupamo stvarima konstruktivno: Kijev spreman na „kompromis“ sa Moskvom

© Sputnik / Mihail Voskresenski / Uđi u bazu fotografijaMIP Ukrajine
MIP Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Ukrajina je spremna da učini niz ustupaka u dijalogu sa Rusijom, ali samo na uzajamnoj osnovi, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.
„Pristupamo stvarima konstruktivno i spremni smo na kompromise ali samo pod uslovom da je i Rusija spremna na to. Istovremeno, nećemo popuštati u pitanjima koja su od suštinskog značaja za razvoj ukrajinske države, uključujući pitanja naše evropske i evroatlantske integracije“, rekao je ministar za „Skaj njuz“.
Kako je objasnio, zahtevi moraju biti razumni i legitimni.
Zahtevi Moskve da Ukrajina odustane od svoje spoljne politike, koordinira sa Rusijom proces integracije u NATO ili odustane od ovih planova nisu nelegitimni“, dodao je.
Šef ukrajinske diplomatije je takođe apelovao na zapadne zemlje da razmisle koliko daleko će morati da idu po pitanju kompromisa s Moskvom ako „izaberu taj put kako bi obuzdavali Rusku Federaciju“. On je naveo da Rusija već koristi gasovod „Severni tok 2“ protiv Ukrajine kao ekonomsko oružje i najavio da namerava da razgovara o planovima novog nemačkog rukovodstva u vezi sa tim projektom.
Pored toga, Kuleba je rekao da se u slučaju „oružanog sukoba između Rusije i Ukrajine“ zapadni partneri Kijeva dogovaraju o „sveobuhvatnom paketu mera za obuzdavanje Moskve“, uključujući „sankcije bez presedana koje bi dovele do katastrofe za rusku ekonomiju”.
On je naglasio da Ukrajina ne traži od zemalja NATO-a da učestvuju u navodno mogućem vojnom sukobu sa Rusijom, ali da insistira na potrebi da se pomogne Kijevu u jačanju odbrambenog potencijala.
Prema rečima ministra, 150.000 ruskih vojnika je navodno koncentrisano u blizini granica Ukrajine, uključujući na Krimu, kao i u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Prema procenama Kijeva, Rusija ima mogućnost da brzo prebaci svoje snage na ukrajinske granice.
Podsetimo, zapadni mediji su više puta optuživali Rusiju da priprema navodnu invaziju na Ukrajinu, licitirajući s brojem vojnika koje Moskva koncentrisala na granici – od 75.000 do 175.000.
Moskva je na sve optužbe odgovorila stavom da ni za koga ne predstavlja pretnju a da je premeštanje snaga na njenoj teritoriji – njeno ustavno, suvereno pravo. U Rusiji takođe smatraju da zapadne zemlje koriste priču o navodnoj invaziji kako bi dalje pomerile svoje snage na Istok.
Američki vojnici 1. pešadijske brigade na vojnim vežbama u Tbilisiju - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
SVET
Amerika neće slati svoje vojnike u Ukrajinu zbog „rata sa Rusijom“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala