- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika neće slati svoje vojnike u Ukrajinu zbog „rata sa Rusijom“

© AFP 2023 / VANO SHLAMOVAmerički vojnici 1. pešadijske brigade na vojnim vežbama u Tbilisiju
Američki vojnici 1. pešadijske brigade na vojnim vežbama u Tbilisiju - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nemaju nameru da šalju svoje vojnike u Ukrajinu kako bi „ratovali sa Rusijom“, izjavio je u intervjuu Si-En-Enu predsednik američkog Odbora za oružane snage Adam Smit.

„Nismo rekli da želimo da pošaljemo nekoliko hiljada vojnika u Ukrajinu da bi se borili protiv Rusije. To nije naš stav. Naša pozicija se sastoji od ozbiljnih ekonomskih sankcija i podrške Ukrajini u obuci vojnika i njihovom snabdevanju“, rekao je on.

Ranije je ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio da vlasti SAD naporno rade kako situacija u Ukrajini ne bi dovela do vojne konfrontacije. On je napomenuo da će povlačenje „crvenih linija“ pred Rusijom po pitanju Ukrajine samo pogoršati problem.
Zvanični predstavnik spoljnopolitičke službe EU Peter Stano je naveo da EU ne prihvata nikakvu agresiju prema Ukrajini i oštro će odgovoriti ako Rusija pokuša da je napadne.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je 6. decembra izjavio da Kremlj vidi agresivnu retoriku Zapada na temu Ukrajine i medijske manipulacije o navodnoj invaziji Rusije na ovu zemlju. Prema njegovim rečima, napetost se u Ukrajini može eliminisati samo ako se dobiju garancije da je Kijev odustao od mogućeg rešenja problema u Donbasu putem sile.
Peskov je tada naveo da će predsednik Rusije Vladimir Putin tokom pregovora 7. decembra sa velikim interesovanjem poslušati predlog američkog predsednika Džozefa Bajdena na temu Ukrajine. On je dodao da će nakon razgovora biti jasno koliko američki predlozi mogu da smire tenzije.
Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
RUSIJA
Bela kuća priznala: Rusija se ne može obuzdati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala