Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Objavljena Vučićeva odluka: Rok od pet dana prekratak

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
U odluci Predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojom je Narodnoj skupštini vratio na ponovno odlučivanje Zakon o izmenama i dopunama Zakon o eksproprijaciji, od 26. novembra, on je ukazao da se izmenama oblast eksproprijacije ne uređuje na odgovarajući način.
„Posebno treba preispitati rokove za preuzimanje pojedinih radnji u postupku, a naročito rok za izjašnjavanje sopstvenika nepokretnosti o predlogu za eksproprijaciju“, naveo je Vučić u odluci, objavljenoj na sajtu Predsedništva.
Iako se u ovom slučaju, kako navodi, radi o javnom interesu, nasuprot pojedinačnom interesu, država mora da vodi računa o tome da se svako ograničenje zajemčenih ljudskih prava, kakvo je bez sumnje pravo na imovinu, može sprovesti uz poštovanje prava sopstvenika na fer i pravičan postupak, čime se štiti suština zajemčenog prava.
Predsednik je ukazao da je rok od pet dana koji je dat sopstveniku nepokretnosti za izjašnjavanje o predlogu za eksproprijaciju prekratak.
„Teško da za tako kratko vreme, čak i sopstvenik koji poseduje odgovarajuća znanja može da pripremi izjašnjenje, a praktično je nemoguće da neuki sopstvenik može u tako kratkom roku da nađe stručno lice koje će mu pomoći da se izjasni i da se to izjašnjavanje pripremi“, naveo je Vučić u odluci.
Podsetio je da je pravo na imovinu zagarantovano Ustavom Srbije, kao i međunarodnim dokumentima, a ukazao je i na više odluka Evropskog suda za ljudska prava i Suda pravde Evropske Unije, prenosi Tanjug.
Zbog toga smatra da propisivanjem prekratkog roka za izjašnjenje nije ispoštovan proceduralni zahtev, inherentan pravu na imovinu iz člana 58. Ustava Republike Srbije – da sopstveniku nepokretnosti koja je predmet eksproprijacije bude data razumna prilika da pripremi i iznese svoje izjašnjenje o predlogu za eksproprijaciju.
„Izjašnjavanje o predlogu za eksproprijaciju je sredstvo od suštinskog značaja kojim raspolaže sopstvenik u cilju zaštite svog prava na imovinu, a raspolaganje sa dovoljno vremena za pripremu izjašnjenja je neophodan preduslov da bi se mogao smatrati da je sopstveniku pružena razumna prilika da iznese svoj stav i svoju argumentaciju. Sa rokom od pet dana za izjašnjenje takva prilika mu nije pružena“, zaključio je predsednik u odluci kojom je skupštini vratio zakon na doradu.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
SRBIJA
„Nisu dobili odgovor“! Vučić negativno o zahtevu „Rio Tinta“
Narodna skupština Republike Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
SRBIJA
Vučić otkrio sledeći potez o Zakonu o eksproprijaciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala