- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva nije protiv uključivanja Amerike u rešavanje problema u Donbasu – pitanje je čime će doprineti

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusija
MIP Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Rusija nije protiv toga da se SAD priključe „normandijskom formatu“ za rešavanje sukoba u Ukrajini, ali trenutno ne razume čime bi Vašington mogao da doprinese, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„Prvo, nismo protiv toga. Kao drugo, nismo mi ni izražavali sumnje tim povodom. Kao treće – ne razumemo u potpunosti čime Amerikanci mogu doprineti tom formatu i nismo baš sigurni da li su spremni da rade ono što je apsolutni imperativ, odnosno da obuzdavaju klijente u Kijevu i da traže od njih da krenu u pravcu realizacije Minskih sporazuma “, rekao je Rjabkov.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da je neophodno izmeniti Minske sporazume i povećati broj učesnika u pregovorima u „normandijskom formatu“ uključivanjem Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Kanade.
Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatraju se, između ostalog, na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. usvojila tri dokumenta koja regulišu korake za deeskalaciju sukoba, a takođe u okviru „normandijskog formata“ sa učešćem Ukrajine, Rusije, Francuske, Nemačke.
Protivtenkovski raketni sistem Džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
RUSIJA
Lavrov: Ratoborna retorika Kijeva – znak želje za prelaskom sukoba u Donbasu u goruću fazu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala