- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Ratoborna retorika Kijeva – znak želje za prelaskom sukoba u Donbasu u goruću fazu

CC BY 2.0 / Irish Defence Forces / flickr / Protivtenkovski raketni sistem "Džavelin"
Protivtenkovski raketni sistem Džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Ukrajina otvoreno provocira, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije u svetlu saopštenja ukrajinske strane da je Kijev upotrebio američki protivtenkovski raketni sistem „Džavelin“ u Donbasu. Kako kaže, ratoborna retorika Kijeva odražava želju za prelaskom sukoba u Donbasu u goruću fazu.

„Nisam čuo tu vest niti sam video neka saopštenja. Ali, u principu primećujemo poslednjih nedelja i meseci takav tok svesti ukrajinskog rukovodstva. Posebno kod vojske, čiji je tok svesti preterano eksplozivan i opasan“, rekao je ministar na konferenciji za novinare nakon pregovora sa libanskim kolegom Abdalom Bu Habibom.

Prema mišljenju ministra, ratoborna retorika kijevskih vlasti odražava njihovu želju da sukob u Donbasu dovedu u goruću fazu.
„Jer, kada se takva ratoborna retorika povećava, to očigledno odražava želju da se provocira“, dodao je.

Amerika najviše može da utiče na Ukrajinu

Istovremeno, Lavrov je ocenio da SAD mogu da utiču na Ukrajinu više nego bilo ko drugi u pogledu primene Minskih sporazuma.

„Verovatno niko ne sumnja u činjenicu da Sjedinjene Američke Države mogu da utiču na Kijev u pitanju implementacije Minskih sporazuma više nego bilo koji drugi. Stoga ćemo videti u kojoj meri SAD mogu da pretoče svoje reči u dela koja će pomoći u primeni Minskih sporazuma“, smatra ministar.

S tim u vezi, naglasio je da SAD bolje od Evrope shvataju situaciju oko tih sporazuma, podsećajući da je tokom rusko-američkog samita u Ženevi predsednik Džozef Bajden potvrdio privrženost Minskim sporazumima i priznao da je neophodno ispuniti i deo dogovora koji predviđa poseban status Donbasa, kao i da se o tome razgovaralo kada je zamenica državnog sekretara Viktorija Nuland bila u poseti Rusiji.
Kako je naveo, Rusija smatra „nepotrebnim stvaranje nekih novih formata, jer postoji 'normandijski' format“.

Moskva zabrinuta tvrdoglavošću Berlina i Pariza

On je takođe izjavio da je Moskva zabrinuta zbog tvrdoglavosti sa kojom Berlin i Pariz podstiču želje Kijeva da ne ispunjava odredbe Minskih sporazuma.
„Veoma sam zabrinut zbog tvrdoglavosti sa kojom Berlin i Pariz ne žele da podrže primenu Minskih sporazuma, već na svaki mogući način žele da zaklone i opravdaju neprihvatljive postupke kijevskog režima“, dodao je ruski ministar.
S tim u vezi, naveo je da se Ukrajina očigledno povukla iz tih sporazuma.

„I umesto da joj očitaju bukvicu, primoraju svoje klijente u Kijevu da urade ono što je dogovoreno, uz saradnju, uz podršku Engleske i Francuske, govore nam da je bolje da se još jednom sastanemo 'u normandijskom formatu'. To nigde ne vodi“, objasnio je diplomata.

Šef ruske diplomatije dodao je da Moskva i Vašington razgovaraju o detaljima novog kontakta predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, ističući da će se lideri tada dotaći teme Ukrajine.
Ranije je šef Glavne obaveštajne službe ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov izjavio za „Militari tajms“ da su Oružane snage Ukrajine prvi put upotrebile američki protivtenkovski raketni sistem „Džavelin“ tokom borbenih dejstava u Donbasu.
Ruski tenk T-90 - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
RUSIJA
Ukrajinski general: Ruska „vojna invazija“ na Ukrajinu — početkom sledeće godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala