- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Američka ambasada u BiH: Poslušajte Šmita

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaAmerička zastava
Američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Američka ambasada u BiH pozvala je danas parlament Bosne i Hercegovine da ispuni zahtev takozvanog visokog predstavnika Kristijana Šmita i da usvoji zakon kojim bi se kažnjavalo negiranje genocida, govor mržnje i veličanje ratnih zločinaca, da bi mogao da se ukine prethodno nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida.
„Pozivamo Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da poslušaju poziv visokog predstavnika Kristijana Šmita za usvajanje amandmana na Krivični zakon, kojim bi se ispunili standardi na putu BiH ka Evropskoj uniji i pomirenja“, saopšteno je iz američke ambasade u Sarajevu, prenosi B92.
Naglašeno je da SAD „snažno podržavaju postizanje dogovora kroz institucije BiH o pitanjima koje se tiču građana BiH“.
„Poricanje genocida i ratnih zločina, kao i veličanje ratnih zločinaca vređa žrtve i njihove porodice, a Bosnu i Hercegovinu drži u podeljenoj prošlosti, dok priznavanje pojedinačne odgovornosti doprinosi obostranom poverenju“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da će „uspostavljanje institucionalnih procesa za pomirenje i hitno pristupanje nedostatku tranzicijske pravde obezbediti da sve žrtve dobiju poštovanje koje zaslužuju“.
Takozvani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit uputio je pismo Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u kojem je naveo da je spreman da se zakon za zabranu negiranja genocida, koji je nametnuo njegov prethodnik Valentin Incko, zameni novim zakonom, koji bi bio usvojen u parlamentu BiH.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
REGION
Šmit nudi da povuče „Inckov zakon“, ali uz uslov neprihvatljiv za Srpsku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala