- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Pet vrsta odmora koje će vas preporoditi

© Fotolia / Syda ProductionsDevojka u krevetu
Devojka u krevetu - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Preopterećenost i umor su sve češći i sve prisutniji simptomi među ljudima i predstavljaju neke od nuspojave brzog modernog života.
Svaki organizam preoptereti se pre ili kasnije i zato je veoma važno biti svestan svog stanja i granica, kao i reagovati na vreme kako bi se to sprečilo.
Međutim, odmor nije nešto što dolazi u samo jednom obliku i nije svima potrebna ista količina. U narednim redovima možete pročitati kojih to pet vrsta odmora bi moglo da bude ključno za blagostanje organizma.

Pauza

Sindrom izgaranja (burnout) može desiti svakome od nas. Zbog toga je važno postaviti granice koje treba da očuvaju zdravlje, i fizičko i psihičko. Morate napraviti pauzu i dati sebi vreme da se odmorite i napunite baterije.
To može da znači da uzmete slobodan dan koji ćete spojiti sa vikendom, konačno odete na prekopotrebnu nedelju odmora ili jednostavno ne preuzimate nove projekte ukoliko ste u mogućnosti da birate. Poenta je da shvatite kada ne smete više da se opterećujete.

Vreme za sebe

Svakome koristi da ostane povremeno sam sa sobom, čak i više nego što mislite. To ostavlja prostora da osvestite šta vam se dešava u životu i postanete svesni situacija koje vam oduzimaju previše energije.
Na taj način moći ćete i sebe da upoznate bolje i da lakše razmislite o planovima i narednim koracima u porodičnom i poslovnom životu. Probajte i da budete svesni sopstvenih osećanja i da ih ne potiskujete.

Spavanje

Ponekad vam je jednostavno potrebno da se naspavate da biste se dobro odmorili. Stručnjaci preporučuju sedam sati sna kao minimum, a ukoliko ne spavate ni toliko, ne iznenađuje ukoliko ste umorni i malaksali.
Ako nemate vremena da odmah nadoknadite sav propušten san, kratko dremanje u toku dana može da bude rešenje za osveženje, ali to ne deluje isto na sve ljude. Pored toga, ovo nije dugoročno rešenje i ukoliko vam se stalno spava u toku dana, nešto ipak morate da promenite.

Vreme napolju

Iako u slobodno vreme često poželimo samo da gledamo neki film ili seriju, što je sasvim u redu, možda ipak treba napraviti pauzu od gledanja u ekran i baviti se nečim drugim. Jedan od primera bio bi da izađemo i prošetamo, naročito ako je u blizini priroda.
Koncept šumskog kupanja pomaže u snižavanju stresa i borbi protiv upala, a tu je još puno drugih studija koje potvrđuju da je šetnja uvek zdrava i dobra opcija. Makar i 10 minuta dnevno biće osvežavajuće.

Vreme sa drugima

Baš kao što nam je potrebno vreme za sebe, tako nam je potrebno da i da budemo okruženi drugim ljudima.
Da bi to vreme bilo kvalitetno provedeno i svrsishodno, treba da budete okruženi ljudima u čijem društvu možete da budete prirodni i koje vam uvek prija da vidite.
Ima i onih ljudi koji iscrpljuju i njih treba izbegavati i generalno, a naročito u ovakvim situacijama, već se fokusirati na one ljude nakon čijeg društva ćete se osećati odmoreno, piše portal DDL.
Žena - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
DRUŠTVO
Sedam namirnica koje nas pripremaju za zimu i jačaju imunitet
Dubok san — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
DRUŠTVO
Koje je najbolje vreme za popodnevnu dremku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala