- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Sedam namirnica koje nas pripremaju za zimu i jačaju imunitet

CC0 / Pixabay / Žena
Žena - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Jesen je pravo vreme da pripremimo organizam za zimu i ono što nas uobičajeno čeka, a to je povećana cirkulacija virusa i veća mogućnost za prehladu. Da bismozimu sačekali što spremnije, potrebno je da se hranimo što raznovrsnije i unosimo namirnice koje obiluju vitaminima i mineralima koji će ojačati naš imunitet.
Nutricionistin tvrde da postoji sedam namirnica uz koje ako konzumiramo, spremamo organizam za zimu.

1. Mandarina

© Foto : PixabayMandarine
Mandarine - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Mandarine
Ovo voće puno je vitamina C, zbog čega se često koristi tokom sezone prehlada i gripa. Uz to je poznato da ubrzava metabolizam, pa se smatra i namirnicom koja pozitivno utiče i na skidanje kilograma. Sto grama mandarina sadrži samo 34 kalorije i 30 miligrama vitamina Ce, a razgradnjom beta-karotena dobija se vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lepu kožu.

2. Jabuka

CC0 / Pixabay / Blagodeti od jabuka gotovo da su nebrojene
Blagodeti od jabuka gotovo da su nebrojene - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Blagodeti od jabuka gotovo da su nebrojene
Poznato je da snažno deluje na imuni sistem, a čak 82% nje čini voda. Obiluje vlaknima i zbog toga je odličan saveznik ubrzanog metabolizma. Jabuke su dobar izvor nekoliko antioksidanata, uključujući kvercetin, katehin i hlorogenu kiselinu. Ova biljna jedinjenja odgovorna su za blagotvoran učinak jabuke na varenje.

3. Pomorandža

CC0 / Pixabay / Narandže
Narandže - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Narandže
Pored toga što sadrže vitamin C i vodu, pomorandže su bogate i mineralima: kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Kalcijum čuva kosti, a kalijum nervni sistem i mišićna tkiva. Odličan su izbor i za trudnice, ali i za decu kako zbog jačanja imunog sistema tako i zbog ostalih blagodeti koje pružaju.

4. Nar

© Depositphotos.com / ls992007Sok od nara
Sok od nara - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Sok od nara
Ovo je jedna od najboljih namirnica za kojom možete posegnuti u ovom periodu. Osim što nar povoljno utiče na zdravlje srca i krvotoka, ova voćka jača imunitet i utiče na naše raspoloženje. On je bogat fitohemikalijama koje podstiču stvaranje seratonina, poznatog kao hormon sreće. Hormon sreće smanjuje nivo stresa, a manjak stresa je preduslov za dobar imunitet.

5. Kupus

CC0 / Pixabay / Kupus
Kupus - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Kupus
Kupus je mnogima omiljeno zimsko povrće. U svim varijantama - sirov ili kiseo, sadrži gotovo 50 odsto dnevne doze vitamina C potrebne našem organizmu. Kupus ima protivupalna svojstva, pa se za jelo preporučuje posebno u sezoni prehlada, a neizostavan je u procesu jačanja imunog sistema.

6. Spanać

CC0 / Pixabay / Spanać
Spanać - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Spanać
Ovo povrće poznato je kao jedan od najvećih izvora kalijuma i gvožđa i jedna je od namirnica koju bi obavezno trebalo imati često na jelovniku u vreme jeseni i zime. Prepun je vode, zbog čega je dijetetska namirnica koja je poželjni deo svakog obroka.

7. Cvekla

© Fotolia / Daniel VincekCvekla i sok od cvekle
Cvekla i sok od cvekle - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Cvekla i sok od cvekle
Ona se smatra jednom od najzdravijih zimskih namirnica, od davnina je poznata kao glavni saveznik u lečenju anemije. Pigment betacijanin, koji se nalazi u cvekli pomaže hemoglobinu da transportuje kiseonik do ćelija. To utiče na povećanje energije, a ako se redovno konzumira pročistiće jetru. Odličan je saveznik u podizanju i čuvanju imuniteta tokom jesenjih i zimskih meseci, preneo je Espreso.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala