- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pentagon ne razmatra povećanje svog prisustva u Evropi

© AFP 2023 / VANO SHLAMOVAmerički vojnici 1. pešadijske brigade na vojnim vežbama u Tbilisiju
Američki vojnici 1. pešadijske brigade na vojnim vežbama u Tbilisiju - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Američka vojska ne konsultuje se sa saveznicima o jačanju istočnog krila NATO-a, ali SAD će biti spremne da pošalju dodatne snage na teritorije saveznika u Istočnoj Evropi u slučaju zaoštravanja situacije oko Ukrajine, izjavio je predstavnik Pentagona Džon Kirbi.

„Ako se dogodi invazija na Ukrajinu i ukoliko naši saveznici iz NATO-a zatraže dodatne resurse za podršku njihovih odbrambenih mogućnosti, onda ćemo pozitivno odgovoriti na te zahteve. Jednostavno još nismo došli do toga“, naglasio je predstavnik Pentagona.

Kirbi je saopštio i da će Amerika ove sedmice poslati Ukrajini streljačko oružje i municiju, odnosno poslednji deo vojne pomoći planirane za ovu godinu. On je podsetio da je američki predsednik Džo Bajden odobrio paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 60 miliona dolara.
Kako je dodao, Amerika se nada da će Ukrajina odgovorno koristiti američke protivtenkovske raketne sisteme „Džavelin“.
„Naoružanje pripada ukrajinskim Oružanim snagama. Očekujemo da će ga koristiti odgovorno i u cilju samoodbrane“, naglasio je Kirbi, dodajući da „ne postoje nikakva geografska ograničenja za njihovu upotrebu na teritoriji Ukrajine“.
Takođe je naglasio da Amerika ne planira da šalje Ukrajini dodatnu vojnu pomoć zbog situacije oko ukrajinsko-ruske granice.
U poslednje vreme zapadni mediji aktivno govore o tome da Rusija navodno priprema napad na Ukrajinu. Iz Kijeva su prvo demantovali tu informaciju i saopštili su da ne primećuju povećanje brojnosti ruskih snaga na granici, ali su kasnije i oni počeli da govore o planiranom napadu. Amerika je zapretila da će raširiti vojno prisustvo na istočnom krilu NATO-a ukoliko Rusija odluči da realizuje planove o navodnoj eskalaciji situacije oko Ukrajine. Moskva je više puta odbacivala ove navode, ističući da se tako opravdava razmeštanje kontingenta NATO u blizini ruskih granica.
Ruski vojnici tokom vojne vežbe u bazi Opuk na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
RUSIJA
„Duga okupacija početkom 2022“: Američki obaveštajci „otkrili ruske planove za napad na Ukrajinu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala