- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Invazija Rusije na Ukrajinu vodi ka konsenzusu o neprihvatljivosti „Severnog toka 2“ za Zapad

© Foto : Nickolay Ryutin / © Nord Stream 2 Gasovod "Severni tok 2"
Gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Nemačka i Amerika su imale ozbiljne razgovore o ruskom gasovodu „Severni tok 2“ i u slučaju „invazije“ Rusije na Ukrajinu mogle bi da zaključe da je gasovod neprihvatljiv, piše „Fajnenšel tajms“ pozivajući se na neimenovanog diplomatu.

„Naposletku mogao bi da bude postignut konsenzus o tome da je ‘Severni tok 2’, ako se desi invazija na Ukrajinu, neprihvatljiv“, navodi se u članku.

Rusija je, međutim, nebrojeno puta isticala da je taj gasovod isključivo komercijalni projekata koji je Evropi od koristi.
Prema rečima neimenovanog američkog zvaničnika, Amerika očekuje „veliku pomoć“ od Nemačke u kampanji pritiska na Rusiju u kontekstu situacije u Ukrajini.
Očekuje se da američki zvaničnici dođu u posetu Nemačkoj čim bude formirana nova vlada kako bi razmotrili temu gasovoda i Ukrajine, piše FT.
„ ‘Severni tok 2’ je bolno pitanje. Ono se nadvilo nad svime što se tiče Rusije, Nemačke i Ukrajine“, navodi se u članku.
Takođe se dodaje, uz pozivanje na dvojicu zvaničnika upoznatih sa situacijom, da će zahtev Berlinu i Briselu da zaustave puštanje u rad gasovoda biće istaknut paralelno sa paketom sankcija koje Vašington predviđa za Rusiju.
Bela kuća je posle razgovora predsednika dve zemlje, saopštila da je sudbina „Severnog toka 2“ u kontekstu Ukrajine glavni prioritet za SAD.
Podsetimo, zapadni mediji su više puta optuživali Rusiju da priprema navodnu invaziju na Ukrajinu, licitirajući s brojem vojnika koje Moskva koncentrisala na granici – od 75.000 do 175.000.
Moskva je na sve optužbe odgovorila stavom da ni za koga ne predstavlja pretnju a da je premeštanje snaga na njenoj teritoriji – njeno ustavno, suvereno pravo.
U Rusiji takođe smatraju da zapadne zemlje koriste priču o navodnoj invaziji kako bi dalje pomerile svoje snage na Istok.
Novčanice od 100 dolara i jedna rublja - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
SVET
Na pomolu nove američke sankcije protiv Rusije, na udaru ruska valuta
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
SVET
Bajdenov savetnik: „Severni tok 2“ poluga pritiska protiv „ruske agresije“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala