- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lideri SAD i četiri evropske zemlje pozvali Rusiju da smanji tenzije na granici sa Ukrajinom

© REUTERS / JOSHUA ROBERTSBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Lideri SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije složili su se, nakon onlajn sastanka predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, da Moskva treba da smanji nivo napetosti na granici sa Ukrajinom.
„Kancelarka i šefovi država i vlada koji su učestvovali u (telefonskom razgovoru) istakli su svoju bezuslovnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, istakavši da Rusija treba da smanji tenzije i traži diplomatsko rešenje, uključujući i u okviru ‘normandijskog formata’ za realizaciju Minskih sporazuma“, izjavio je portparol Vlade Nemačke Štefen Zajbert nakon telefonskog razgovora v. d. nemačkog kancelara Angele Merkel sa predsednicima SAD i Francuske, Bajdenom i Emanuelom Makronom i britanskim i italijanskim premijerima Borisom Džonsonom i Mariom Dragijem.
Prema njegovim rečima, strane su naložile svojim savetnicima da međusobno blisko koordiniraju poteze, privlačeći partnere iz EU i NATO-a.
Lideri su u prethodnom zajedničkom razgovoru razmatrali odnose sa Rusijom i Ukrajinom i založili se za obnovu pregovora u „normandijskom formatu“.
Ruski i američki lider razgovarali su u utorak putem video-veze. Razgovor je trajao nešto više od dva sata. Preovlađujuća tema bila je situacija oko Ukrajine, a lideri su razgovarali i o bilateralnim odnosima, sajber-bezbednosti i iranskom nuklearnom sporazumu.
U poslednje zemlje iz zapadnih zemalja, kao i Ukrajine, čuju se izjave o mogućoj invaziji Rusije na ukrajinsku teritoriju. Portpraol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao je takve informacije praznom i neosnovanom eskalacijom napetosti, ističući da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju. On pri tome nije isključio mogućnost provokacija kojima bi se opravdale ovakve izjave i upozorio je da će pokušaji da se kriza na jugoistoku Ukrajine reši vojnim putem imati ozbiljne posledice.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
RUSIJA
Amerika odrešila kesu: Četiri milijarde dolara za vojno obuzdavanje Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala