- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika odrešila kesu: Četiri milijarde dolara za vojno obuzdavanje Rusije

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Uđi u bazu fotografijaBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Odbrambeni budžet Sjedinjenih Američkih Država za 2022. godinu predviđa izdvajanje četiri milijarde dolara za inicijativu vojnog obuzdavanja Rusije, kao i 300 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, navodi se u tekstu nacrta zakona koji je objavila komisija Predstavničkog doma.

Kako je precizirano u dokumentu, „nacrt zakona uključuje četiri milijarde dolara za Evropsku inicijativu za obuzdavanje (EDI) i dodatne investicije u svrhe EDI što je prema procenama za 569,8 miliona više, nego što je bio zahtev Bele kuće“.

Takođe, nacrt uključuje 300 miliona dolara „za inicijativu unapređenja bezbednosti Ukrajine, koja osigurava podršku i pomoć ukrajinskim Oružanim snagama. Radi se o povećanju u odnosu na budžetski zahtev od 250 miliona dolara“.
Drugim rečima, za pomoć Ukrajini izdvojeno je 50 miliona dolara više nego što je tražila američka administracija.
Vojni budžet predstavljen je bez pominjanja sankcija protiv „Severnog toka 2“, svedoči nacrt zakona koji je objavio komitet Predstavničkog doma.
Ranije su republikanci zahtevali da sankcije budu uključene u nacrt zakona za odbranu, pa su ga čak i privremeno blokirali zbog njihovog odsustva. Bela kuća, koja se protivi sankcija protiv kompanija – operatora gasovoda, kritikovala je postupak republikanaca.
Takođe, dokument ne uključuje sankcije protiv ruskog suverenog duga.
Nacrt zakona o vojnom budžetu, koji je danas predstavljen, trebalo bi da bude odobren u Predstavničkom domu i Senatu pre nego što ga potpiše američki predsednik Džo Bajden. Nisu isključene i dalje izmene, iako je dokument preliminarno usaglašen uz prisustvo predstavnika obe stranke.
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
SVET
Republikanci blokirali usvajanje vojnog budžeta zbog "ruske pretnje"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala