- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ključne tačke razgovora Putina i Bajdena

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaOnlajn razgovor predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena
Onlajn razgovor predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je svom američkom kolegi Džozefu Bajdenu tokom onlajn razgovora govorio o „crvenim linijama“ i pretnjama koje zabrinjavaju Moskvu. Američki predsednik je, sa svoje strane, izrazio zabrinutost zbog zaoštravanja situacije oko Ukrajine, saopštio je pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov.

„Crvene linije“ i pretnje bezbednosti

Putin je Bajdenu označio „crvene linije“ – dalje napredovanje NATO-a na istok i razmeštanje ofanzivnog naoružanja u Ukrajini i drugim zemljama koje se graniče sa Rusijom.
Ruski lider je, prema rečima njegovog pomoćnika, takođe rekao američkom kolegi da, dok je Vašington zabrinut zbog ruskih trupa na ruskom tlu, Moskva je zabrinuta za sopstvenu bezbednost na globalnom nivou.
Ušakov je parafrazirao reči predsednika Rusije.
„Putin je rekao da vas, Amerikance, brinu naši bataljoni na ruskoj teritoriji hiljadama kilometara od Sjedinjenih Američkih Država, a mi smo zaista zabrinuti za našu bezbednost, bezbednost Rusije u globalnom smislu, u globalnim razmerama. To je otprilike ono što je Putin prokomentarisao na kraju razgovora, sumirajući rezultate“, precizirao je Ušakov.
Odgovarajući na pitanje o povlačenju trupa sa granica sa Ukrajinom, Ušakov je naveo da se „ruske trupe nalaze na svojoj teritoriji i da nikome ne prete, o tome je govorio predsednik“.
Kako je primetio predstavnik Kremlja, Putin je takođe direktno izrazio Bajdenu zabrinutost što Ukrajina i NATO jačaju svoje vojne snage.
„S tim u vezi, naravno, (Putin) je izneo naše stavove o tome da su nam potrebne određene garancije, uključujući pravne garancije, koje osiguravaju našu bezbednost i stvaraju uslove za naš normalan razvoj“, dodao je on.
Bajden je, sa svoje strane, obećao svom ruskom kolegi da će razmatrati zabrinutost Moskve sa američkim saveznicima. Predsednici su se dogovorili da će početi dijalog o tome, uključivanjem svojih predstavnika i pomoćnika.

Mnogo vremena o Ukrajini

Tema Ukrajine je u razgovoru Putina i Bajdena odnela „mnogo vremena“, objasnio je Ušakov. Ruski lider je obavestio svog kolegu da Kijev ne realizuje i sabotira Minske sporazume, kao i da se odugovlači pregovarački proces u okviru kontakt grupe.
Sa druge strane, Bajden je izrazio zabrinutost SAD i NATO-a zbog premeštanja ruskih trupa u blizini ukrajinskih granica. Šef Bele kuće je, prema rečima Ušakova, takođe upozorio Putina da SAD spremaju velike sankcije u slučaju dalje eskalacije situacije oko Ukrajine.
„I ekonomske, i finansijske, i političke, koje će biti iskorišćene ako situacija oko Ukrajine nastavi da eskalira“, objasnio je pomoćnik predsednika.
„Bajden je pomenuo moguće sankcione mere. Ono što se ranije govorilo javno i saopštavano nam raznim kanalima, sada je rečeno, ali u prilično prihvatljivoj formi koja je dostojna predsedničkog nivoa“, primetio je on.
Istovremeno, Ušakovu je bilo čudno pitanje da li je Putin davao Bajdenu garancije da trupe neće biti poslate u Ukrajinu.
„O tome se nije ni razgovaralo. Kako slati trupe u Ukrajinu? Šta je to? Invazija, šta li? O tome uopšte nije bilo govora“, naglasio je on.
Na pitanje da li to znači da nove američke sankcije ne prete Rusiji, Ušakov je odgovorio da za njih nema nikakvog povoda.

Za rešavanje problema potrebne godine

Ušakov je konstatovao da onlajn samit Putina i Bajdena nije doneo nikakve pomake, to je za sada teško i očekivati, ali su lideri pokazali spremnost za rad i dijalog.
On je napomenuo da će Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama trebati mnogo vremena da reše probleme u odnosima.
„Nagomilalo se toliko problema da će biti potrebno više meseci, možda čak i više godina da se oni razreše. Videćemo“, rekao je on.
Kako je naveo, Putin i Bajden shvataju da ne treba da prekidaju dijalog i da oni imaju posebnu odgovornost za održavanje mira i stabilnosti. Lideri dveju zemalja smatraju i da je neophodno težiti normalizaciji odnosa i razvoju saradnje.
„To je bila preambula razgovora“, dodao je Ušakov.

Problem diplomatskih misija

Tokom pregovora sa Putinom, Bajden je samoinicijativno pokrenuo pitanje rada diplomatskih predstavništava, uključujući i nedostatak osoblja u njima.
„Rekao je da se ambasador u Moskvi žali da je generalno nemoguće raditi, nema dovoljno ljudi, nema diplomata, nema sredstava za fizičku zaštitu ambasade i nema njega samog“, ispričao je Ušakov.
„Rekli smo da je to posledica vaših (američkih) akcija koje ste vi (SAD) počeli da uvodite pre pet godina, kada ste uveli neke zabrane i ograničenja našim diplomatama i, što je najvažnije, počeli da sprovodite masovna proterivanja ruskih diplomata i, što je veoma važno, jednostavno nam oduzeli diplomatsku imovinu“, istakao je pomoćnik predsednika.
Američki predsednik je u razgovoru sa Putinom kao prvi korak naveo moguć pristup ruskim diplomatama konfiskovanoj diplomatskoj imovini za procenu njenog stanja.
„Da bi samo pogledali u kakvom je stanju naša oduzeta diplomatska imovina“, dodao je Ušakov.

Razgovor Putina i Bajdena

Razgovor lidera dveju zemalja održan je u utorak u onlajn formatu i trajao je oko dva sata.
Kako je posle sastanka saopštila Bela kuća, Bajden je u razgovoru sa Putinom izrazio zabrinutost zbog situacije oko Ukrajine, pozvao na diplomatsko rešenje i upozorio da će na vojnu eskalaciju uslediti kolektivni odgovor Zapada u vidu odlučnih ekonomskih i drugih mera.
Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva“ objašnjavajući da nikoga ne ugrožava i da nema nameru nikoga da napada, a izjave o „agresiji“ koriste se kao izgovor za raspoređivanje sve više vojne tehnike NATO-a u blizini granice Rusije.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
RUSIJA
Sam protiv celog Bajdenovog tima: Prvi detalji razgovora Putina i američkog predsednika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala