- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika: Rusija je spremna da digne protiv Ukrajine skoro svu kopnenu vojsku zapadno od Urala

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaSmotra Predsedničkog konjičkog puka u Moskvi
Smotra Predsedničkog konjičkog puka u Moskvi  - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Američke vlasti veruju da je Rusija spremna da pokrene protiv Ukrajine „skoro svu kopnenu vojsku zapadno od Urala“, izjavila je zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland.

„Vojne i obaveštajne službe Rusije nastavljaju da razvijaju potencijal za odlučne akcije protiv Ukrajine ukoliko to bude naređeno, potencijalno početkom 2022. godine. Snage koje bi trebalo da budu raspoređene, ako budu u potpunosti mobilisane, biće dvostruko brojnije od onoga što smo videli prošlog proleća, uključujući i oko 100 bataljonskih taktičkih grupa ili praktično sve kopnene snage Rusije koje su raspoređene zapadno od Urala“, navodi se u pisanim izveštajima Nulandove Kongresu.

Takođe je dodala da američki predsednik Džozef Bajden „i dalje veruje da su stabilniji i predvidljiviji odnosi SAD i Rusije u interesima obe zemlje“.
„I dalje postoje duboka neslaganja sa Kremljem po pitanju ljudskih prava, postupanja sa gospodinom (Aleksejom) Navaljnim, slobode medija i nevladinih organizacija, Belorusije, sajber pretnji, mešanja u izbore, pritvaranja američkih državljana, službenika ambasade i mnogih drugih stvari“, dodala je Nulandova.
Takođe je precizirala da je predsednik Bajden pokretao ta pitanja tokom razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da će nastaviti sa tim.
„Kada SAD i Rusija sarađuju, kao što je to sada slučaj po pitanju Irana i započetih pregovora o strateškoj stabilnosti, mi našim građanima i svim narodima dajemo izglede za bezbedniju budućnost“, ocenila je američka zvaničnica.
Ranije je agencija AP, pozivajući se na izvor u administraciji predsednika SAD, saopštila da američke obaveštajne službe tvrde da Rusija planira invaziju na teritoriju Ukrajine početkom 2022. godine.
Nedavno je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio agenciji RIA Novosti da će u naredna dva meseca beloruska i ruska vojska održati zajedničke vojne vežbe na granici republike sa Ukrajinom. Kako je dodao, očekuje se da će vežbe biti održane u dve faze u naredna dva meseca, istakavši da će prva faza vežbi biti realizovana ove zime.
U poslednje vreme zapadni mediji aktivno govore o tome da Rusija navodno priprema napad na Ukrajinu. Iz Kijeva su prvo demantovali tu informaciju i saopštili su da ne primećuju povećanje brojnosti ruskih snaga na granici, ali su kasnije i oni počeli da govore o planiranom napadu. Moskva je više puta odbacivala ove navode, ističući da se tako opravdava razmeštanje kontingenta NATO u blizini ruskih granica.
Ruski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
RUSIJA
Američka obaveštajna služba: Ruska „invazija“ na Ukrajinu već početkom godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala