- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Novi adut Srbije: Šta će sve konkretno moći novi superkompjuter

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICData centar u Kragujevcu
Data centar u Kragujevcu - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Superkompjuter postavljen u Kragujevcu mogao bi doprinese smanjenju zagađenja vazduha, pomogne u analiziranju zemljišta, pojednostavi informisanje javnosti, olakša građanima završavanje poslova u državnim ustanovama i još mnogo toga. Ipak, svoj maksimum bi mogao da pruži tek za dve, tri godine, tj. onda kada dobije dovoljno podataka za obradu.
Prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Srbiji puštena je u rad u ponedeljak u Državnom data centru u Kragujevcu. Srbija je time postala jedna od 26 zemalja sveta koje poseduju sopstvenu platformu za razvoj veštačke inteligencije.

Superkompjuter — novi adut Srbije

Država je u Data centar uložila 30 miliona evra, od kojih su dva izdvojena za najvažniju komponentu Platforme — superkompjuter američke kompanije „Envidija“, koji će moći da obradi ogroman broj podataka za kratko vreme i tako omogući brži razvoj srpske nauke i privrede. Najavljeno je da će superračunar posebno da utiče na poljoprivredu, ekologiju i zdravstvo.
„Recimo, u poljoprivredi se priča o geopodacima, satelitskim snimcima parcela, vlasnicima zemljišta, poljoprivrednicima... To su ogromne datoteke od po nekoliko stotina gigabajta ili terabajta koje moraju negde da se skladište. Pošto u Data centru postoji ta mogućnost, poljoprivrednici i zadruge će moći lakše da ih koriste za, recimo, analizu zemljišta“, pojašnjava IT novinar portala „Netokracija Srbija“ Marko Crnjanski.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICSuperkompjuter postavljen u Data centru u Kragujevcu posebno će da utiče na poljoprivredu, ekologiju i zdravstvo.
Data centar u Kragujevcu - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Superkompjuter postavljen u Data centru u Kragujevcu posebno će da utiče na poljoprivredu, ekologiju i zdravstvo.
Platforma će unaprediti rad javne uprave — zbog brze obrade podataka građani i privrednici će brže i lakše obavljati poslove u državnim ustanovama. Biće na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startap kompanijama.
„Uzmimo za primer sve što se dešava u vezi sa vakcinacijom, virusom, zdravstvenim stanjem građana i slično. Svi podaci i statistike će biti tu i kasnije će moći da se čitaju i lako distribuiraju medijima. Sve se bazira na podacima: merenje zagađenja vazduha, koliki je procenat PM čestica u vazduhu... Ti podaci služe za izvlačenje konkretnih statistika koje će uticati na korigovanje realnog sveta, umanjenje zagađenja, bilo to smanjenjem saobraćaja ili instaliranjem filtera u termoelektrane“, objašnjava Crnjanski.
Pre nego što superkompjuter počne da obrađuje podatke, dodaje Crnjanski, potrebno je da ih sakupi, tj. da mu ih ustanove dostave, a taj proces bi mogao da potraje dve, tri godine.
„Superkompjuter ne može da uradi mnogo ako mi ne krenemo kao društvo da se digitalizujemo, ako ne počnemo da ulažemo u digitalizaciju čitavih industrija. Tek kada dođemo do toga, on će imati svoju punu primenu“, ističe Crnjanski za „Sputnjik“.

Između kvantnih i klasičnih računara

Crnjanski, koji je ranije ove godine posetio Data centar u Kragujevcu, predočava da je superkompjuter raspoređen u više soba, jer je veći od klasičnih računara i da se sastoji od komponenata koje imaju i „obični“ računari, s tim što su one znatno kvalitetnije i efikasnije:
„To su izuzetno brzi procesori, bazirani na veštačkoj inteligenciji. To su izrazito brze grafičke karte. To su računari koji se i dosta zagrevaju i zahtevaju hlađenje. Kada smo mi bili tamo, to su posebne sobe, posebni sistemi hlađenja, napajanja i alternativnog napajanja, ako nestane struje. To su posebni agregati koji omogućavaju da superkompjuter nesmetano radi. Superkompjuter je sredina između kvantnih i ekstremno brzih privatnih računara.“
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na svečanosti otvaranja Platforme da naša zemlja razmatra da još s nekim uloži u još jedan superračunar. Osim njega, svečanosti su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri i direktor Kancelarije za IT Vlade Srbije Mihajlo Jovanović.
Data centar u Kragujevcu - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Počela sa radom prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Srbiji /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala