- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Počela sa radom prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Srbiji /video, foto/

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICData centar u Kragujevcu
Data centar u Kragujevcu - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
U Državnom data centru u Kragujevcu danas je puštena u rad prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Srbiji.
Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.
Data centar u Kragujevcu su posetili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, kao i direktor vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, a dobrodošlicu im je poželela "Daca" - Data centar android, njihov virtuelni domaćin.
Posao centra je, kaže, da spoji dva sveta, realni i virtuelni, da bezbedno čuva znanje i podatke iz realnog sveta, građana, privrede, države, lokalnih samouprava i komercijalnih korisnika.
Dodala je da je Data centar u Kragujevcu pet puta veći od beogradskog i ispunjava najviše standarde za ovakav tip objekta, jedinstven u regionu po kapacitetima i performansama.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICData centar u Kragujevcu
Data centar u Kragujevcu - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Data centar u Kragujevcu
Inače, Nacionalna platforma će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startap kompanijama.
Zahvaljujući toj platformi Srbija je spremna da napravi novi iskorak u procesu digitalizacije našeg društva i obezbedi alat za još brži i snažniji razvoj naše istraživačke i inovativne zajednice.
Vlada Srbije je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju, budući da je reč o jednoj od kapitalnih investicija u tom gradu, vredna 30 miliona evra.
Taj projekat doprineće unapređenju rada javne uprave, što ubrzava procedure i pojednostavljuje svakodnevni život građana i poslovanje privrede.
Data centar se prostire na 14.000 kvadratnih metara, a izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana.

Vučić: Izgradićemo i dodatni objekat za podatke MUP-a, Vojske i BIA

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da su superkompjuteri, poput onog koji je danas pokrenut u Državnom data centru u Kragujevcu, kao i oblast veštačke inteligencije šansa i za Srbiju, za njen dalji razvoj, ističući da Šumadija danas ima nešto što nema niko u regionu.
Vučić je rekao da je u izgradnju Data centra uloženo ukupno 55 miliona evra, a da je samo superkompjuter koštao oko dva miliona, te da je ponosan što Srbija to ima.
Naveo je da će u okviru Data centra biti izgrađen i dodatni objekat za podatke MUP-a, Vojske i BIA, što će biti najveća baza za sve podatke.
Citirao je Stiva Džobsa koji je rekao da je inovativnost sposobnost da se promena percipira kao prilika, a ne kao pretnja:
“Superkompjuteri, veštačka inteligencija su šansa i za Srbiju, možemo da budemo tehnološki ''hab''", istakao je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala