- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Mediji: Britanska vojska dobila novu PVO za zaštitu od ruskih „suhoja“

© AFP 2023 / CARL COURTBritanski sistem za protivvazdušnu odbranu "Rapir"
Britanski sistem za protivvazdušnu odbranu Rapir - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Britanska vojska dobila je novi sistem za protivvazdušnu odbranu „Nebeska sablja“ (Sky Sabre) za odbijanje pretnji koje predstavljaju ruski lovci, piše list „Tajms“, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Velike Britanije.
Prema saopštenju za javnost objavljenom na sajtu Ministarstva, novi sistem za protivvazdušnu odbranu zamenio je rakete „Rapir“ koje su bile u upotrebi od 1970-ih. Nove rakete mogu da pogode mete veličine teniske loptice koje lete brzinom zvuka. Tvrdi se da novi PVO sistem, vredan 250 miliona funti, može istovremeno da kontroliše 24 rakete koje mogu da unište lovce, dronove i pametne bombe navođene laserom.
Kako navode izvori, Ministarstvo je želelo da pokrene novi sistem za protivvazdušnu odbranu „kako bi se odbile pretnje koje predstavljaju ruski nevidljivi lovci, kao što je Su-57, kojem je NATO dao kodno ime ‘Felon’“.
„Napredna tehnologija značajno je povećala zaštitu naših trupa iz vazduha. Najnoviji sistem za protivvazdušnu odbranu predstavlja moćnu demonstraciju naših borbenih sposobnosti onima koji žele da nam naude“, rekao je britanski sekretar za odbrambene nabavke Džeremi Kvin.
Britanska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
SVET
„Vojnik budućnosti“: Velika Britanija povećava svoje vojno prisustvo u svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala