- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Vojnik budućnosti“: Velika Britanija povećava svoje vojno prisustvo u svetu

CC0 / Pixabay / Britanska vojska
Britanska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
Velika Britanija namerava da poveća svoje globalno vojno prisustvo u narednim godinama u cilju efikasnijeg reagovanja na moguće pretnje u različitim delovima sveta, navodi se u planu modernizacije kopnenih snaga Kraljevskih oružanih snaga koji je objavilo britansko Ministarstvo odbrane.
U dokumentu koji nosi naziv „Vojnik budućnosti“ ističe se da će glavna „kopnena regionalna čvorišta“ biti bazirana u Nemačkoj, Keniji i Omanu.
Pored toga, na bazi 16. desantno-jurišne brigade i prve vazduhoplovne brigade biće formirane snage za globalno reagovanje koje se po potrebi mogu angažovati kako prilikom vojnih operacija, tako i za pružanje humanitarne pomoći.
Snage za globalno reagovanje biće osnažene dodatnim motorizovanim bataljonom, bataljonom deminera, logističkim bataljonom, artiljerijskom baterijom, kao i helikopterima „Apači“ i „Činuk“ nove modifikacije.
Takođe, u cilju „suprotstavljanja nasilnim ekstremističkim organizacijama i borbe sa pretnjama od strane neprijateljskih država“ formira se specijalna vojna brigada koja će obuhvatati takozvani puk rendžera. Prema pisanju britanskih medija, ta jedinica će biti specijalizovana za učešće u hibridnim sukobima i sprovodiće protivgerilske operacije u istočnoj Africi, uključujući Somaliju.
Pored toga, u okviru modernizacije promenjena je struktura motorizovanih snaga koje će se sada sastojati od četiri divizije. Svaka od njih će sarađivati sa konkretnim bataljonom rendžera, precizira britansko Ministarstvo
Britanska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
RUSIJA
London obećao Kijevu i Varšavi: Stajaćemo rame uz rame protiv Moskve
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala