- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

London obećao Kijevu i Varšavi: Stajaćemo rame uz rame protiv Moskve

CC0 / Pixabay / Britanska vojska
Britanska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
Pratite nas
Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas optužio je Belorusiju za destabilizaciju situacije u Evropi pomoću migranata i obećao da će London „stajati rame uz rame“ sa Varšavom i Kijevom protiv Moskve, piše „Dejli mejl“.
„Ono što se dešava na granici Belorusije je smišljen pokušaj destabilizacije ne samo Poljske, nego i susednih država... Najbolji odgovor na te akcije je da stanemo rame uz rame – ne samo kao susedne zemlje, nego i kao prijatelji i parteri kako bismo jasno stavili do znanja da to nećemo dopustiti“, poručio je britanski ministar.
Tokom posete vojne baze na severoistoku Poljske, gde je raspoređena borbena grupa NATO-a, Voles je takođe ukazao na bliske veze Velike Britanije sa Istočnom Evropom.

„Tokom perioda od 200 godina odnosi Poljske i Velike Britanije liče na dugu i čvrstu bračnu zajednicu. Zato mi je tako lako da obećam Poljskoj međusobnu podršku na granici sa Belorusijom“, naglasio je Volas.

Ranije je premijer Poljske Mateuš Blaščak izjavio da „Belorusija koristi migrante kao oružje, te da Poljska na svojoj granici štiti celu Evropu od talasa izbeglica“. Takođe je upozorio da ukoliko sada ne uspeju da zaustave „hiljade“ migranata, uskoro će u Evropu nagrnuti na stotine hiljada, pa čak i milioni izbeglica.
Blaščak je takođe saopštio da će Velika Britanija na granicu Poljske i Belorusije poslati četu vojnih inženjera.
Zbog nekoliko hiljada migranata koji se nalaze na belorusko-poljskoj granici, Poljska je pojačala obezbeđenje u tom regionu, grupisala vojsku i zaustavlja ilegalne migrante da uđu na teritoriju zemlje.
Podsetimo, 16. novembrasu migranti na belorusko-poljskoj granici pokušali da probiju ogradu, na šta je policija upotrebila vodene topove, dimne bombe i suzavac. Migranti su odgovorili bacanjem kamenica.
Poljski vojnici i migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
RUSIJA
Zaharova: Zapad optužuje Rusiju kako bi skrenuo pažnju sa situacije na belorusko-poljskoj granici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala