- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Zapad optužuje Rusiju kako bi skrenuo pažnju sa situacije na belorusko-poljskoj granici

© Sputnik / SputnikPoljski vojnici i migranti na belorusko-poljskoj granici
Poljski vojnici i migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Zapadne zemlje u svetlu migrantske krize na belorusko-poljskoj granici počele su da okrivljuju Rusiju za nastalu situaciju kako bi igrale na antirusku kartu i time odvratile sopstvenim građanima pažnju sa onoga što se dešavalo na samoj granici, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Prema njenim rečima, ona je iznenađena što čak i pravo Moskve da odgovori na optužbe u vezi sa krizom na granici izaziva pojačanu reakciju Zapada. Kako je naglasila, ruska strana počela je da komentariše situaciju tek nakon što su zapadni lideri i političari, politikolozi i novinari objavljivali čitav niz materijala u kojima su za krizu okrivili Moskvu.
„I čak je i to izazvalo neku agresivnu reakciju. Ali, izvinite, ako govorite o nama, mi ćemo odgovoriti. To je prvo. Drugo, ako se nađe spoljni neprijatelj, onda može – koliko shvatam, a to je bio i jedan od zadataka zbog kojih se igralo i igra na antirusku kartu – da se skrene pažnja sopstvenih građana, sopstvenih javnih organizacija, humanitarnih i dobrotvornih fondova sa situacije na granici i njihov pogled prebaci na večiti problem da će ih uskoro napasti. Dogovorili su se čak i o nekom hibridnom napadu koji na ove zemlje navodno vrši naša zemlja“, rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 24“.
Ona je dodala da su slične izjave davale baltičke države, zemlje srednje Evrope, preko okeana i Velika Britanija.
Zaharova je ranije na brifingu izjavila da Rusija nema nikakve veze sa migrantskom krizom na granici Belorusije i Poljske. Prema njenim rečima, pokušaji da se po ovom pitanju okrivi Rusija nemaju nikakvog osnova.
Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala