- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Kineska mornarica izlazi na Atlantik“: Američki medij tvrdi da Peking „zvecka oružjem“

© AP Photo / Zha ChunmingDva broda kineske ratne mornarice u Južnom kineskom moru ispaljuju rakete na jednoj od vojnih vežbi.
Dva broda kineske ratne mornarice u Južnom kineskom moru ispaljuju rakete na jednoj od vojnih vežbi. - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Kina namerava da napravi prvu pomorsku bazu na Atlantskom okeanu, čime dobija mogućnost da rasporedi ratne brodove nasuprot istočne obale SAD, tvrde američki mediji.
Peking planira da napravi vojnu bazu u Ekvatorijalnoj Gvineji, zemlji sa 1,4 miliona stanovnika na zapadnoj obali Afrike, tvrdi „Vol strit džurnal“ pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike upoznate sa tajnim obaveštajnim podacima.
Kina razmatra izgradnju baze u Bati, gradu u kom već postoji kineska komercijalna luka za brodove dubokog gaza, navodi američki medij.
Vojna baza mogla bi da se koristi za održavanje i naoružavanje kineskih ratnih brodova, čime bi se zveckalo oružjem naočigled Vašingtona, piše „Vol strit džurnal“.
Prema navodima tog zvaničnika, Bela kuća je upozorila Ekvatorijalnu Gvineju da bi „pojedini mogući potezi u koje je umešana kineska aktivnost, mogli da otvore pitanje zabrinutosti za nacionalnu bezbednost“.
Ni Kina ni Ekvatorijalna Gvineja nisu se oglašavale po ovom pitanju, ali je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji održao sastanak sa kolegom iz afričke zemlje Simeonom Ojono Esono Anžem u Senegalu pre mesec dana, prenosi RT.
Kineski državni list „Global tajms“ nedavno je objavio da bi bilo „nezamislivo“ da se Peking upusti u „stratešku igru velikih sila“ na Atlantiku, ali je dodao kako je Kina investirala velika sredstva u Africi i kako planira da se bori protiv pirata u regionu.
„Ukoliko bi Kina osnovala mornaričku stanicu za snabdevanje zbog toga, ona bi imala drugačiju namenu nego što to SAD zamišljaju. Ona bi koristila regionu bez nanošenja štete“, napisao je u komentaru „Global tajms“.
Kineski mornar na fregati - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Američki general: Kina želi pomorsku bazu na afričkoj obali Atlantika
Izraelska kompanija crta metu ruskim radarima i helikopterima (video) - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Američki mediji: Rusija i Kina bi mogle da bace SAD na kolena za jedan dan
Američki brodovi u Cenom moru - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
SVET
Američki mediji: Brojni problemi u našoj mornarici – u slučaju rata ishod bi bio neizvestan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala